Sluiten

Brussel

Brussel

Brussel is de grootste stad en tevens hoofdstad van België. Althans, het stedelijk gebied van Brussel waar de gemeente Brussel centraal in ligt. De stad Brussel is onderdeel van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Dit is een apart gewest dat gelegen is binnen het Vlaams Gewest dat verder geen bevoegdheden heeft in Brussel. Binnen het Brussels Hoofdstedelijk gewest wonen ongeveer 1,2 miljoen inwoners. Het stedelijke gebied telt zelfs bijna twee miljoen inwoners.

Brussel is de meeste ‘stadse’ stad van België, met alle voorkomende groeistuipen en problematiek die bij een grote stad horen. Zo is Brussel de plek waar gelukzoekers uit België en elders naartoe trekken in de hoop dat er in de grote stad betere kansen liggen voor hun. Het resultaat is dat er een vrij grote groep mensen in Brussel leeft dat moeite heeft om aan de bak te komen. Dat komt onder andere door een te klein aanbod van banen en vaak ook een te laag opleidingsniveau van een deel van de werkzoekenden, waardoor er geen balans is tussen vraag en aanbod. Dit zorgt ervoor dat delen van Brussel voortdurend te kampen heeft met problemen op economisch en sociaal niveau. Armoede bij een deel van de bevolking zorgt ervoor dat verloedering in sommige wijken en voorsteden altijd op de loer ligt.

Als toerist krijg je daar weinig mee te maken, omdat het centrum van Brussel vooral pracht en praal uitstraalt. Daar vind je prachtige oude en nieuwe gebouwen, indrukwekkende lanen en parken en weinig verval. De enige manier waarop je als bezoeker te maken kunt krijgen met de onderkant van de samenleving is door kleine criminaliteit (o.a. zakkenrollers), bedelaars en daklozen die je op straat tegen kunt komen.

Meer dan duizend jaar oud

Brussel

De stad Brussel is al meer dan duizend jaar oud en behoort sinds de late middeleeuwen tot de belangrijkste steden van de lage landen. In deze periode is onder andere de omwalling gebouwd die nu de kleine binnenring om Brussel vormt. Hier is men in het jaar 1357 aan begonnen. In 1379 was de vijfhoekige stadsomwalling gereed. De omwalling omvatte 7 heuvels: de Zavel, de Kruidtuin, de St-Pietersberg, de Kunstberg, de Warmoesberg, de St-Michielsberg en de Koudenberg. Namen die je tegenwoordig nog terugvindt op plattegronden en naambordjes van Brussel. De eeuwen daarna is Brussel gestaag gegroeid. Brussel is zelfs een tijdje de hoofdstad geweest van de Nederlanden, een gebied waar een groot deel van wat nu Nederland is ook toe behoorde.

In de periode 1815-1830 heeft Brussel een rol gespeeld die het tegenwoordig opnieuw speelt: afwisselend hoofdstad zijn samen met een andere stad. Toen was het hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden samen met Den Haag.

Tegenwoordig is Brussel de officieuze hoofdstad van de Europese Unie (officieel heeft de EU geen hoofdstad). Het Europees Parlement zetelt hoofdzakelijk in Brussel, maar vergadert eens per maand plenair in Straatsburg (Frankrijk). Deze vergaderingen duren vier dagen en zorgen voor een ware volksverhuizing tussen Brussel en Straatsburg.

Brussel bezoeken

Brussel bezoeken

Als je Brussel gaat bezoeken dan merk je dat de stad twee gezichten heeft. Ten eerste zie je een grote stad, waar grootse gebouwen en brede straten veel indruk op je kunnen maken. Moderne kantoorgebouwen en andere bouwwerken bevestigen het stadse karakter dat Brussel zeker toont. Aan de andere kant zie je dat Brussel vooral ook bestaat uit kleinere stukjes: wijken, buurten, straten en pleinen waar het dagelijks leven veel ‘kleiner’ is dan je bij een grote stad zou verwachten. Dit zorgt voor een uniek stukje sfeer in Brussel dat je in sommige andere grotere hoofdsteden mist. Je merkt dat de stad vooral ook investeert om het ‘karakter’ niet verloren te laten gaan.

Hoewel Brussel zeker een moderne stad is, wordt er liefdevol omgegaan met oudere gebouwen en tradities. Daar waar wel moderne elementen toegevoegd worden aan de stad, wordt er rekening mee gehouden dat er een synergie optreedt tussen oud en nieuw. Hierdoor wordt Brussel eigenlijk alleen maar mooier. Een fraai voorbeeld is de manier waarop moderne architectuur verweven is op de Kunstberg.

Hoewel het centrum redelijk compact is, zul je er achter komen dat er ook wel wat bezienswaardigheden zijn die niet meer op loopafstand van het hart van de stad liggen. Om zoveel mogelijk van Brussel te zien kun je het beste een dagkaart kopen voor het openbaar vervoer, een tour door Brussel boeken of meerijden met een hop on hop off toeristenbus.

Een gezonde en leuke manier om Brussel te ontdekken is per fiets. Stadsfietsproject “Villo!” zorgt ervoor dat je voor weinig geld gebruik kunt maken van leenfietsen die op veel locaties in Brussel te lenen (en in te leveren) zijn.

TIP

betaalbaar overnachten in Brussel

Als je op zoek gaat naar accommodaties in Brussel dan kun je gebruikmaken van een groot aantal hotelboekingssites of via google op zoek gaan naar individuele hotels, appartementen en B&B’s. Je zult merken dat de prijzen onderling soms flink kunnen verschillen. Soms is booking.com goedkoper, dan is Expedia weer een keer voordeliger en een andere keer kun je beter rechtstreeks boeken.

Trivago zoekt tegelijkertijd naar de prijzen bij de grote en kleinere hotelsites en laat je direct zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers in Brussel vindt. Ook worden de prijzen van de officiële hotelsites meegenomen in de vergelijking. Dankzij Trivago vind je altijd de beste prijs voor een hotelkamer in Brussel!

vergelijk hotelkamerprijzen in Brussel

Winkelen

winkelen in Brussel

Brussel is een uitstekende stad om een dagje te gaan winkelen. In Brussel vind je voor elk wat wils. Brussel telt een aantal serieuze winkelstraten zoals de Nieuwstraat en de Louizalaan. In de binnenstad vind je verspreid door de vele straten een groot aantal winkels die vooral op toeristen gericht zijn. Lekkernijen zoals chocolade en Belgische bieren zijn hier te koop, maar ook souvenirs zoals allerlei variaties op het beroemdste inwonertje van Brussel: Manneken Pis.

De binnenstad herbergt een van de mooiste winkelgalerijen van Europa: de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen. In een drietal galerijen zitten een aantal winkels, enkele horecagelegenheden, een kleine bioscoop en een museum gevestigd.

Wie lekker wil snuffelen tussen tweedehands spullen, rommel, antiek en brocante die moet in de wijk Marollen zijn. Hier wordt iedere dag, zonder enige uitzondering, een vlooienmarkt gehouden op het Vossenplein. Wees wel op tijd, want de markt begint vroeg (tegen een uur of acht ‘s morgens) maar stopt ook op tijd, zo tussen 13 en 14 uur ‘s middags.

Bezienswaardigheden

bezienswaardigheden in Brussel

Brussel telt veel bezienswaardigheden en musea. Welke je gezien ‘moet’ hebben heeft vooral te maken met persoonlijke voorkeuren en interesses. Zo zullen kinderen het park Mini-Europe waarschijnlijk erg leuk vinden terwijl cultuurliefhebbers meer waarde hechten aan bepaalde musea. Eigenlijk heeft Brussel voor elk wat wils te bieden. Als wij aan zouden moeten geven welke attracties en bezienswaardigheden in ieder geval niet overgeslagen zouden moeten worden dan is dat op het gebied van musea het Horta Museum dat gewijd is aan de architect Victor Horta en het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, wat tot de belangrijkste Afrika-musea ter wereld behoort. Wie meer over de stad Brussel wil weten die moet naar het Broodhuis op de Grote Markt. Hierin is het Museum van de stad Brussel gevestigd. Wat betreft locatie ben je dan meteen op een must-see van Brussel: de Grote Markt (Grand Place). Dit plein met het Stadhuis, het Broodhuis en de vele gildehuizen behoort tot de mooiste marktpleinen van Europa.

Als je in het centrum van Brussel bent moet je zeker ook de Kunstberg gaan bezoeken. Het uitzicht vanaf deze heuvel is prachtig. Het is niet het meest weidse uitzicht van Brussel, maar wat betreft compositie wel een van de mooiste panorama’s. Twee andere plekken die een mooi uitzicht bieden en ook meteen de moeite waard zijn als bezienswaardigheid op zich zijn het Atomium en de Basiliek van Koekelberg. Je moet hier wel betalen om te genieten van het uitzicht, maar dat is zeker op heldere dagen meer dan de moeite van het geld waard.

Met de kinderen is de stripwandeling leuk om te doen. Deze wandeltocht door Brussel is een ontdekkingsreis door de wereld van strips en stripfiguren. De wandeling is feitelijk een soort van speurtocht door Brussel, waarbij je op zoek gaat naar stripfiguren die onder andere groots op de gevels van panden terug te vinden zijn.

Op het gebied van lekker eten en drinken hoeven we waarschijnlijk niet te vertellen dat chocola (met name pralines) en bier belangrijke onderdelen zijn in het Brusselse. Niet voor niets dat je een groot aantal plekken vind waar je chocolade en bier kunt kopen. Sommige kroegen die vooral gespecialiseerd zijn in Belgisch bier zijn een bezienswaardigheid op zich. Voorbeelden hiervan zijn Delirium Café, Bar Le Cercueil en Café Brasserie A La Mort Subite. Wil je lokaal bier proeven? Bestel dan een geuze, een lambiek of een kriekse.

TIP

Brussel bezienswaardigheden top 10

De site top10bezienswaardigheden.nl publiceert de beste bezienswaardigheden, attracties en hotspots van een groot aantal steden, eilanden, streken, provincies en landen wereldwijd. Ook voor de stad Brussel hebben ze een lijstje gemaakt. De top 10 bezienswaardigheden van Brussel is een heuse aanrader om te zien wat je echt niet mag missen in deze veelzijdige hoofdstad van België.

Brussel