Sluiten

Abdij van Stavelot

Abdij van Stavelot

De Abdij van Stavelot is een van de oudste kloosterstichtingen van België. Hij werd in het jaar 648 na Christus gesticht door Remaclus. Daarvoor had hij samen met Eligois van Noyon de abdij van Soligac gesticht bij Limoges (Frankrijk). In het jaar 647 trok hij naar de Ardennen waar hij de basis legde voor de Abdij van Stavelot. Het plaatsje Stavelot ontwikkelde zich in die tijd tot een belangrijke plaats in het gebied. Het vormde samen met het nabijgelegen Malmedy gedurende meer dan duizend jaar het autonome prinsdom Stavelot-Malmedy.

Wie tegenwoordig de Abdij van Stavelot bezoekt die ziet abdijgebouwen staan die uit de zestiende en achttiende eeuw stammen. Voor het abtsgebouw zie je de ruïnes van de kerk die uit de 11e eeuw stamde. Deels zijn het opgravingen van de oorspronkelijke abdijkerk, deels zijn er met beton de plekken aangeduid waar pilaren gestaan hebben. De kerk is gesloopt door de Fransen nadat ze het gebied eind achttiende eeuw geannexeerd hadden. Het enige wat wel overgebleven is is de zestiende-eeuwse kerktoren.

Musea

Abdij van Stavelot

In de Abdij van Stavelot zijn tegenwoordig drie musea gevestigd:

– Het Historisch Museum van het Vorstendom Stavelot-Malmedy. Hier leer je alles over de geschiedenis van het vorstendom en de rol van Stavelot-Malmedy op economisch, religieus, politiek en artistiek vlak op de regio.
– Het Museum van het Circuit van Spa-Francorchamps. Dit museum is helemaal gewijd aan het nabijgelegen circuit waar veel helden in de autoracesport hun rondjes hebben gereden.
– Het Museum van Guillaume Apollinaire. Dit kleine museum op de verdiepingsvloer van de abij is gebaseerd op het verblijf van de dichter Guillaume Apollinaire, wat een pseudoniem is van Guillelmus Albert Vladimir Alexandre Apollinaris de Kostrowitzki.

Als je de abdij bezoekt dan koop je één toegangsticket dat voor alle drie de musea geldig is. De meeste dagen doe je dat bij de kassa, direct bij de entree. Op rustige dagen zoals de maandag buiten de schoolvakanties moet je mogelijk je entreebewijs in de museumshop kopen.

In de museumshop kun je terecht voor streekproducten, souvenirs en allerlei mooie boeken. Zo kun je hier bieren van streekbrouwerij Bellevaux kopen, een kleine brouwerij in Malmedy. In de taverne van de abdij kun je ook genieten van een ruim assortiment van Belgische bieren en van streekgerechten.

Museum van het Circuit van Spa-Francorchamps

De meeste mannen en jongens die de Abdij van Stavelot bezoeken doen dat om de collectie van het Museum van het Circuit van Spa-Francorchamps te bewonderen. De kelders van de abdij herbergen een prachtige verzameling aan auto’s, motorfietsen en van alles wat met het beroemde Belgische circuit te maken heeft. Zo staat hier een vuurrode Ferrari F40, een oer BMW M3 in oorlogstenue en een aantal Formule 1 auto’s. Prachtig is de zeldzame lichtblauwe Porsche 917 in racekleuren. De oudste auto in het museum is de uit 1909 stammende Swift.

Museum in de abdij van Stavelot

Praktische info

De musea zijn alle dagen van de week te bezoeken tussen 10 en 18 uur. De drukste dagen zijn over het algemeen de zaterdag en zondag. Wil je in alle rust door de musea wandelen dan kun je het beste de maandag of dinsdag kiezen.

Op 25 december is de abdij gesloten voor het publiek. Ook de zondag en maandag van Laetare (halfvasten; de vierde zondag in de Veertigdagentijd) is de abdij gesloten. De teksten bij de meeste objecten zijn in het Frans getoond. Bij het entreebiljet kun je gratis een audioguide meekrijgen in het Nederlands (of Duits, Engels of Frans indien gewenst).

Meer info:
Abdij van Stavelot
Abdij van Stavelot

bekijk locatie in Google Maps