Sluiten

Antwerpen

Antwerpen

Antwerpen is de hoofdstad van de gelijknamige Belgische provincie. Antwerpen ligt ongeveer vijftig kilometer ten zuiden van Breda, waardoor het voor veel Nederlanders de snelst bereikbare grote stad van België is. Antwerpen is dan ook al jarenlang de best bezochte Belgische stad onder Nederlandse bezoekers. Dat heeft niet alleen met de ligging te maken, maar vooral ook met alles wat Antwerpen te bieden heeft. Antwerpen staat bekend als een uitstekende winkelstad waar volop bezienswaardigheden te zien zijn en waar je prima terechtkunt voor een hapje en een drankje.

Al decennia lang trekken Nederlanders naar Antwerpen om te shoppen en uit te gaan. Voor veel Brabanders en Zeeuwen is een avondje stappen in Antwerpen een regelmatig terugkerend ritueel. Hetzelfde geldt voor winkelen. Er zijn tienduizenden Nederlanders die voor hun seizoensinkopen vrijwel standaard richting Antwerpen gaan. Modestad Antwerpen heeft een ruim aanbod waar je winkelend al snel met volle tassen huiswaarts kunt keren als je alles meeneemt wat je leuk vindt.

Winkelen

winkelen in Antwerpen

Het centrum van Antwerpen is een waar winkelparadijs. Honderden winkels zorgen er samen voor dat je hier meerdere dagen kunt winkelen zonder je te vervelen. Het winkelaanbod in Antwerpen is zeer divers. Natuurlijk kun je hier gewoon de filialen opzoeken van de bekende winkelketens, maar Antwerpen heeft nog heel veel ‘eigen’ winkels. Zo zijn er volop leuke winkeltjes met gifts en gadgets, een ruim aanbod van zelfstandige modewinkels (waaronder die van enkele Belgische topdesigners), fantastische winkels met antiek en brocante, winkels met typisch Antwerpse en Belgische producten zoals kant en bier, stripwinkels en natuurlijk volop winkels met lekkernijen zoals de overheerlijke Belgische chocolade.

Antwerpen telt een aantal winkelwijken en winkelgebieden die vaak hun eigen karakter en publiek hebben. Tevens zijn er een aantal overdekte winkelcentra. Enkele hiervan zijn gelegen in het centrum zoals het Grand Bazar Shopping Center, Stadsfeestzaal en Nieuwe Gaanderij. Het grootste overdekte winkelcentrum van Antwerpen ligt buiten het centrum, in de voorstad Wijnegem. Dit is het Wijnegem Shopping Center waar een kleine 250 winkels onder één dak verzameld zijn.

In het centrum wordt de Meir over het algemeen als dé winkelstraat van Antwerpen gezien. Deze brede winkelstraat is de as waarom het gelijknamige winkelgebied ligt. De Meir is grotendeels autovrij, waardoor het winkelend publiek volop de ruimte krijgt. De winkels die het in het hogere segment zoeken vind je vooral terug in winkelgebied Quartier Latin. Dit winkelgebied omvat onder andere de Schuttershofstraat, Hopland en de Korte Gasthuisstraat. Dit is het gebied van de exclusieve merken.

Voor winkels op het gebied van design ga je naar Het Zuid. Hier tref je veel winkels aan die je kunt omschrijven als creatief of alternatief. Het Zuid behoort tevens tot de meer aangename gebieden van de stad om te wandelen of lekker te eten.

Openingstijden en feestdagen

openingstijden in Antwerpen

De winkels in Antwerpen zijn meestal dagelijks van 10 tot 18 of 19 uur geopend. Sommige winkels openen iets eerder of sluiten iets later, maar grote afwijkingen komen over het algemeen niet voor. Op zondag zijn de meeste winkels gesloten. Sommige winkels in de Kloosterstraat zijn op zondag wel open, net als de meeste winkels in de stationsbuurt (goud-, edelstenen- en sieradenwinkels).

Antwerpen telde jaarlijks slechts 6 koopzondagen, maar sinds 2014 is het aantal koopzondagen flink uitgebreid. Tegenwoordig wordt in het centrum iedere eerste zondag van de maand gebruikt als koopzondag. Bij feestdagen kan hiervan afgeweken worden. Ieder winkelgebied of winkelcentrum mag zelf bepalen wanneer dat ze de koopzondagen indelen. Daardoor kan er wel eens een afwijking zijn, waardoor bijvoorbeeld de winkels in het centrum gesloten zijn, terwijl de winkels in Shopping Center Wijnegem die zondag wel geopend zijn.

Hieronder vind je de officiële feestdagen die in België en dus ook in Antwerpen gevierd worden. De winkels zijn op deze dagen normaliter gesloten.

Nieuwjaarsdag: 1 januari
Pasen: variabel (maart/april)
Paasmaandag: variabel (maart/april)
Dag van de Arbeid: 1 mei
Onze Lieve Heer-Hemelvaart: variabel (mei)
Pinksteren: variabel (mei)
Pinkstermaandag: variabel (mei/juni)
Nationale feestdag: 21 juli
Onze Lieve Vrouw-Hemelvaart: 15 augustus
Allerheiligen: 1 november
Wapenstilstand: 11 november
Kerstmis: 25 december

Op 26 december zijn de winkels in Antwerpen wél geopend, want in Antwerpen doet men niet aan tweede kerstdag. Tijdens onze Koningsdag (27 april) zijn de winkels ook gewoon geopend in België. Voor beide dagen geldt natuurlijk wel dat deze dan niet op een zondag moeten vallen.

Markten

markt in Antwerpen

Antwerpen telt meerdere week- en jaarmarkten. De bekendste weekmarkt van Antwerpen is de Vogelenmarkt, onder Nederlanders veelal ook Vogeltjesmarkt genoemd. Dit is van oorsprong een pluimvee- en vogelmarkt die al in de zestiende eeuw in Antwerpen gehouden werd. Het aanbod van vogeltjes, kippen en andere gevleugelde dieren maakt nog maar een klein deel uit van deze op zondag gehouden markt. De Vogelenmarkt is nu grotendeels een markt in algemene goederen geworden, aangevuld met een deel antiek- en brocantemarkt. De Vogelenmarkt vindt plaats op en rondom het Theaterplein in Antwerpen, van 8 uur tot 13/14 uur ‘s middags.

Het Theaterplein is op zaterdag de plek waar de Vreemdelingenmarkt plaatsvindt. Andere namen zijn de Zaterdagmarkt en de Exotische Markt. Tussen 8 en 16 uur kun je hier allerlei groentes, fruit en kruiden kopen, net als diverse exotische en mediterrane lekkernijen. De Vreemdelingenmarkt is vooral bedoeld voor mensen die van lekker eten en koken houden.

De onder Nederlanders beroemdste jaarmarkt is de Kerstmarkt van Antwerpen. Deze markt wordt ieder jaar gehouden van begin december tot begin januari en staat helemaal in het teken van het Kerstfeest en de winter. In het historisch centrum van Antwerpen staan dan ruim honderd houten stalletjes opgesteld die samen de Kerstmarkt vormen. Centrale plek voor de kerstmarkt is de Grote Markt.

Een andere markt die jaarlijks in Antwerpen gehouden wordt is de Rubensmarkt. Deze markt in middeleeuwse stijl wordt ieder jaar gehouden op 15 augustus, de dag waarop men in België het katholieke feest Onze Lieve Vrouw-Hemelvaart viert. De markt heeft een middeleeuwse opsmuk. Dit wordt vooral veroorzaakt door de kleding die de marktkooplui aan hebben. De producten zijn helaas vrij alledaags. De normale winkels zijn op deze dag gesloten in Antwerpen, omdat het een officiële feestdag betreft.

Uitgaan

Uitgaan in Antwerpen

Antwerpen heeft altijd al een zeer nadrukkelijk aanwezig uitgaansleven gekend. Al eeuwen geleden kwamen de zeelui hier aan wal om de inwendige mens eens goed te laten verzorgen. Antwerpen heeft ook altijd al een flinke regionale uitstraling gehad als het aankomt op uitgaan. De afgelopen decennia is het uitgaansleven in Antwerpen wel veranderd. Vroeger concentreerde het uitgaansleven zich in de historische binnenstad, maar hadden ook veel buurten hun eigen cafés.

De afgelopen jaren zie je dat de hoeveelheid bruine kroegen maar ook de hoeveelheid clubs is afgenomen in Antwerpen. Tevens zie je een verschuiving. Waar je eind vorige eeuw vooral in de stationsbuurt en rondom de Grote Markt moest zijn om te stappen, daar zijn er deze eeuw nieuwe uitgaansplekken ontstaan. De wijk Het Zuid en later Het Eilandje weten steeds meer publiek naar zich toe te trekken. Op het gebied van clubs is er in Antwerpen niet zo veel meer over. Vroegere discotheken zoals Popking, The Groove en Funk You zijn verdwenen. Housetempel Zillion (1997-2002) heeft haar deuren moeten sluiten door problemen met justitie en ook populaire plekken zoals Stereo Sushi en Velvet Lounge zijn verleden tijd. Op het gebied van clubs heb je tegenwoordig Ikon en gay clubs zoals D-Club. Populair onder vrijgezellenfeesten is karaokebar Bonaparte. Deze zit aan de Grote Markt.

De leukste manier om uit te gaan in Antwerpen blijft misschien wel de ouderwetse kroegentocht. Antwerpen telt nog zo veel leuke kroegen dat er voldoende te ontdekken valt. Drink hier een ‘bolleke’ of een ander heerlijk Belgisch biertje, raak in gesprek met Antwerpenaren en leer het echte Antwerpen een beetje kennen. Wil je vooral te maken krijgen met lokale mensen in plaats van met mede-toeristen dan kun je het beste de vrijdag en zaterdag een beetje mijden. Leuk om te doen is om mee te gaan met een georganiseerde kroegentocht in Antwerpen. Op die manier kom je misschien wel in geweldige cafés waar je anders niet zou komen.

Behalve ‘gewone’ bars en clubs telt Antwerpen ook nog speciale bars. Zo heb je diverse gay bars in Antwerpen, maar vinden ook liefhebbers van een goed glas wijn of een heerlijke cocktail wel hun plekjes in Antwerpen. Op het gebied van cocktails is ‘Cocktails at Nine’ een topper. Wijnliefhebbers durven we met alle liefde wijnbar Belgian Wines aan de Oudevaertplaats aan te bevelen.

Bezienswaardigheden

OLV-kathedraal in Antwerpen

Antwerpen staat niet alleen bekend vanwege het winkelen en het uitgaansleven. Antwerpen is bovenal een stad boordevol historie en bezienswaardigheden. In het centrum van Antwerpen tref je ontzettend veel erfgoed en musea aan. Grote trekpleisters in Antwerpen zijn de Grote Markt met de oude gildehuizen en het prachtige stadhuis, de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, de Bourlaschouwburg en de Zoo van Antwerpen.

Populaire musea zijn onder andere het Museum Mayer van den Bergh, het Rubenshuis, het Plantin-Moretusmuseum, het Etnografisch Museum, het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten en het in 2011 geopende Museum aan de Stroom (MAS) waarin meerdere musea gecombineerd zijn.

TIP

Antwerpen bezienswaardigheden top 10

De site top10bezienswaardigheden.nl publiceert de beste bezienswaardigheden, attracties en hotspots van een groot aantal steden, eilanden, streken, provincies en landen wereldwijd. Ook voor de stad Antwerpen hebben ze een lijstje gemaakt. De top 10 bezienswaardigheden van Antwerpen is een heuse aanrader om te zien wat je echt niet mag missen in deze bruisende Vlaamse stad.

Stedentrip Antwerpen

Antwerpen is een geweldige stad voor een weekendje weg, een doordeweekse stedentrip of een langere vakantie. Antwerpen telt een groot aantal hotels, pensions en bed & breakfasts die zich grotendeels richten op toeristen. Hierdoor is de bezettingsgraad in het weekeinde vaak wat hoger, wat vanzelfsprekend ook invloed heeft op de hotelkamerprijzen. Toch zijn er nog leuke aanbiedingen te vinden. Juist omdat Antwerpen vrij veel hotelkamers heeft zijn er altijd wel hotels die vlak voor de aankomstdatum nog niet voldoende kamers verkocht hebben. Hierdoor worden er een aantal kamers nog vaak eventjes via lastminute aanbiedingen verkocht.

Wie een hotel wil hebben met een goede ligging die zal voor de meeste bezienswaardigheden geneigd zijn om te kiezen voor een hotel in de historische binnenstad. Kies je echter een hotel vlak bij het station dan kun je eenvoudig met tram, metro of bus naar andere delen van Antwerpen reizen. De looptijd van Antwerpen Centraal tot in het hart van de historische binnenstad bedraagt slechts zo’n 15 tot 20 minuten.

TIP

betaal niet teveel voor je hotel

Als je op zoek gaat naar accommodaties in Antwerpen dan kun je gebruikmaken van een groot aantal hotelboekingssites of via google op zoek gaan naar individuele hotels, appartementen en B&B’s. Je zult merken dat de prijzen onderling soms flink kunnen verschillen. Soms is booking.com goedkoper, dan is Expedia weer een keer voordeliger en een andere keer kun je beter rechtstreeks boeken.

Trivago zoekt tegelijkertijd naar de prijzen bij de grote en kleinere hotelsites en laat je direct zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers in Antwerpen vindt. Ook worden de prijzen van de officiële hotelsites meegenomen in de vergelijking. Dankzij Trivago vind je altijd de beste prijs voor een hotelkamer in Antwerpen!

vind de laagste prijzen
Antwerpen