Sluiten

Ardennen

Als je het hebt over de Belgische Ardennen, dan heb je het over het deel van het bosrijke berggebied Ardennen dat in België ligt. Het grootste gedeelte van de Ardennen ligt in België. De zuidelijke strook van de Ardennen ligt in Frankrijk, terwijl het oostelijke puntje de noordwestkant van het land Luxemburg bestrijkt. Geologisch gezien is het gebied kleiner dan de meer gebruikte toeristische en culturele afbakening van de Ardennen. Eigenlijk wordt met de Ardennen het Ardense heuvelland bedoeld, dat in het oosten overgaat in de Eifel.

Voor Nederlanders vormen de Ardennen een populair vakantiegebied. Lekker een weekeindje wandelen, fietsen of aan andere sporten doen. Wie geen zin heeft om actief bezig te zijn en alleen maar uit wil rusten die is in de Ardennen ook prima op zijn/haar plaats. Het heuvelachtige landschap biedt prachtige plekken waar je helemaal tot rust kunt komen.

Als je een vakantiehuisje huurt dat afgelegen van een dorp en doorgaande wegen ligt dan zou je daar zomaar dagen kunnen vertoeven zonder andere mensen te zien. Kamperen in de Ardennen kan ook prima. Vooral in de zomermaanden kiezen veel Nederlandse gezinnen voor een vakantie op een camping in de Ardennen.

Ligging

Ardennen

De Ardennen liggen binnen België in zijn geheel in het gewest Wallonië. Sommige mensen maken wel eens de vergissing te denken dat heel Wallonië in de Ardennen ligt, maar dat klopt niet. Het westelijke en noordwestelijke deel van de Wallonië behoort niet tot de regio Ardennen. De Vlaamse Ardennen zijn een ander heuvelgebied dat ten zuiden van de Vlaamse stad Gent te vinden is.

Binnen de Belgische Ardennen zijn een tweetal streken te benoemen, te weten de Belgische Eifel en de Hoge Venen. De Belgische Eifel omvat het oostelijke deel van de Ardennen, dat grenst aan Duitsland. Binnen dit gebied ligt weer het kleinere gebied de Hoge Venen, wat vooral deels bestaat uit veenlandschap en waar je de hoogste plekken van België terugvindt.

Flora en fauna

Flora en fauna

De Ardennen zijn over het algemeen dicht bebost, hoewel je daar zeker ook uitzonderingen in ziet. Zo zijn er ook voldoende gebieden te vinden waar licht glooiende heuvels vooral uit landbouwgrond bestaan. Deze zie je bijvoorbeeld in de noordelijke gebieden van de Ardennen.

Oorspronkelijk bestaan de bossen in de Ardennen uit loofbomen. Als gevolg van aanplanting door mensen zie je echter veel naaldbomen terug in de Ardennen zoals de spar. Het is de bedoeling dat waar naaldbomen gekapt worden, er loofbomen teruggeplant worden (indien er nieuwe bomen geplant worden). Op die manier wil men langzaam aan het oorspronkelijke uiterlijk van de Ardennen weer terug gaan krijgen.

Behalve veel bomen zie je in de bossen ook veel struiken, varensoorten, mos en in de herfst kom je er enorm veel paddenstoelen tegen. Wie dacht dat de karakteristieke rood-met-witte-paddenstoelen vrij zeldzaam zijn, die moet eens een dagje door de Ardennen gaan wandelen in oktober.

zwijn in de Ardennen

De bossen van de Ardennen vormen een prima leefgebied voor allerlei wilde dieren zoals herten, wilde zwijnen, eekhoorns, hazen, konijnen, bevers, lynxen en allerlei roofvogels. Mede om de wildstand in balans te houden wordt er tijdens het jachtseizoen volop gejaagd in de Ardennen. Het jachtseizoen loopt van 1 oktober tot en met 31 december. Er wordt hoofdzakelijk aan drijfjacht gedaan waarbij men het vooral gemunt heeft op reeën, everzwijnen en (dam)herten. Dat betekent voor bezoekers dat wandelpaden en gebieden soms afgesloten zijn vanwege de jacht. Waarschuwingsborden markeren de paden en wegen waar je dan niet in mag.

Steden en dorpen

Binnen de Ardennen liggen slechts twee grote steden: Luik (Liège) en Namen (Namur). Luik heeft ongeveer tweehonderdduizend inwoners, Namen iets meer dan honderdduizend. Op economisch en cultureel gebied zijn beide steden vrij belangrijk binnen de gelijknamige provincies. In de omgeving van Luik liggen meer kleine steden en grote dorpen waar een groot aantal voorzieningen te vinden zijn. Voorbeelden hiervan zijn Eupen, Verviers, Malmedy en Spa.

Noemenswaardige dorpen en steden in de Ardennen zijn:

 • Bastogne (Bastenaken) – o.a. Porte de Trèves en het Mardasonne Monument
 • Bertrix – bij dit dorp ligt een te bezoeken leisteenmijn
 • Bouillon – leuke stadje met een prachtig kasteel en een goed bezocht dierenpark
 • Dinant – populair toeristisch stadje met een fraaie middeleeuwse citadel en het Huis van Adolf Sax
 • Durbuy – één van de meest toeristische plaatsen in de Ardennen met een sfeervol centrum
 • Francorchamps – hier ligt het befaamde Formule 1 racecircuit
 • La Roche en Ardenne – jarenlang één van de drukst bezochte plaatsen van de streek
 • Malmedy – onder Nederlanders een populaire plaats; ligt midden in populair MTB- en wandelgebied
 • Sankt Vith – Duitstalige plaats die bekend staat vanwege de leuke markten die hier gehouden worden
 • Spa – naamgever aan kuuroorden (een ‘spa’) en de plek waar het bekende bronwater gewonnen wordt
 • Stavelot – fraai dorp met prachtige abdij, sfeervolle terrasjes in de zomer en de klassieke wielerklim Col du Stockeu

Eten en drinken

Bier in de Ardennen

Over het algemeen kun je prima eten en drinken in de Ardennen. Zo vind je hier meerdere bierbrouwers die uitstekende lokale bieren brouwen en is er op het gebied van etenswaren veel te koop wat direct uit de regio komt. Grote kans dat de biefstuk die je hier bij de slager, maar ook bij de supermarkt koopt afkomstig is van veehouders uit de buurt. Voor mensen met een Bourgondische instelling die zelf een aardig potje kunnen koken is het volop genieten in de Ardennen. Houd er wel rekening mee dat in de dunst bevolkte gebieden je soms wel een half uur moet rijden totdat je serieus inkopen kunt gaan doen.

In de grotere plaatsen vind je vaak supermarkten van ketens zoals Delhaize, Carrefour, Colruyt en Lidl. Voor een (h)eerlijk stuk vlees betaal je in de regel iets minder dan bij een slager in Nederland. Ook Belgische bieren, tabak, wijn en brood is over het algemeen relatief goedkoop. Voor verpakte levensmiddelen betaal je vaak iets meer dan je in Nederland gewend bent. Naarmate het aantal winkels schaarser wordt, kunnen de prijzen hoger liggen.

Ardennen paddenstoelen