U bent hier: Alles over BelgiŽ / bezienswaardigheden / musea, kerken & kastelen / Aquarium-Museum

top 10 bezienswaardigheden
BelgiŽ reisinformatie
het weer in BelgiŽ

BelgiŽ:
 ● algemene informatie
 ● winkelen

Bezienswaardigheden:
 ● musea, kerken & kastelen
   Abdij van Stavelot
   Aquarium - Museum
   Burcht Reinhardstein
   Huis der Wetenschappen
 ● natuur & dieren
 ● pretparken
 ● overige bezienswaardigheden

Streken:
 ● Ardennen
 ● Belgische Kust

Plaatsen:
 ● Antwerpen
 ● Brugge
 ● Brussel
 ● Doornik
 ● Durbuy
 ● Gent
 ● Hasselt
 ● Ieper
 ● Kortrijk
 ● La-Roche-en-Ardenne
 ● Leuven
 ● Luik
 ● Marche-en-Famenne
 ● Mechelen
 ● Oostende
 ● Wťris

Meer informatie over BelgiŽ:
 ● sites over BelgiŽ

© alle rechten voorbehouden - Dimi3

Musea, kerken & kastelen in BelgiŽ: Aquarium - Museum

Aquarium - Museum in Luik

Aan de Quai van Beneden 22 in Luik vind je het Aquarium - Museum. Dit aquarium zit in het zelfde gebouw waar ook het Huis der Wetenschappen gehuisvest is. Het aquarium bevindt zich op de onderste verdieping (-1). De expositie bestaat vooral uit verschillende aquaria waar vissen en andere zeedieren getoond worden per soort of per leefgebied. Vissen die je hier aantreft zijn o.a. clownvissen (net als Nemo in de film ďFinding NemoĒ), haaien, dorades, murenen, snoeken en piranhaís. In totaal kun je meer 2500 dieren bewonderen. Wie andere aquaria bezocht heeft die zal in deze collectie waarschijnlijk weinig vissen aantreffen die nog niet elders gezien zijn. Positief punt aan het aquarium is dat de ramen van de bakken schoon en vaak onbeschadigd zijn. Hierdoor kun je vaak mooie fotoís van de vissen maken waardoor je niet ziet dat er een glazen wand tussen jou en de vis zit.

Museum

Het museumgedeelte van het Aquarium Museum is verdeeld over twee verdiepingen. Op de 1e verdieping is er een expositie over koraal. Helaas betreft het allemaal afgestorven koraal, zodat je eigenlijk naar glazen bakken zit te kijken met vrijwel kleurloos koraal.

De tweede verdieping is geheel gewijd aan het dierenleven. De indrukwekkende collectie die hier getoond wordt bestaat vooral uit twee verschillende onderdelen: opgezette dieren en skeletten. Op sommige plekken zie je het skelet van een dier met daarnaast een opgezet dier van dezelfde soort, die op in een zelfde houding weggezet is. Op die manier kun je goed zien hoe de botten in het liggen met elkaar samenwerken bij verschillende houdingen. Wat vooral opvallend is, is hoe veel sommige diersoorten wat betreft bottenstructuur in de grote lijnen op elkaar lijken.

De collectie van het museum is ronduit indrukwekkend te noemen. Niet alleen vanwege de een aantal grote skeletten zoals van de potvis, maar vooral ook vanwege de diversiteit van de dieren die tentoongesteld worden. Het feit dat het museum direct verbonden is met de Universiteit van Luik zal daar zeker aan bijgedragen hebben.

Praktische informatie

Het Aquarium Museum is gelegen aan de kaaien van de Maas. Het heeft geen eigen parkeergelegenheid, dus je zult op straat voor het museum/aquarium of ťťn van de omringende straten een parkeerplekje moeten zoeken. Let hierbij goed op of er op dat moment betaald parkeren geldt of niet. Op de meeste plaatsen is dat wel van toepassing. Het Aquarium Museum is bijna alle dagen van het jaar geopend. Op 24-12, 25-12, 31-12 en 01-01 is het gesloten. In het weekeinde, tijdens feestdagen en sommige vakanties gelden er andere openingstijden dan door de weeks.
Als je op doordeweekse dagen naar het Aquarium Museum gaat terwijl de scholen in BelgiŽ les geven dan is de kans redelijk groot dat je groepen met schoolkinderen aantreft tijdens je bezoek aan het Aquarium Museum.

Meer over het Aquarium - Museum

Aquarium - Museum
Aquarium van Luik

 

BelgiŽ...  heerlijk genieten bij de zuiderburen!