Sluiten

Burcht Reinhardstein

Burcht Reinhardstein

Burcht Reinhardstein, dat ook wel Burg Metternich genoemd wordt, is een kasteel gelegen in de Ardennen. Burcht Reinhardstein ligt bij de plaats Ovifat in de provincie Luik. De oorspronkelijke burcht stamt uit de veertiende eeuw. Het is door Reinout van Weismes gebouwd boven op een rots. De grondoppervlakte bedraagt ongeveer negenhonderd vierkante meter. In het kasteel zie je nog stukken rots die aan soms een deel van de onderkant van een muur vormen. Ook de toegangstrap binnen het domein bestaat nog uit rots. De traptreden zijn uitgehouwen uit de rots in plaats dat ze opgebouwd zijn uit rotsblokken.

Diverse families hebben in de loop der eeuwen in het kasteel gewoond totdat het in het begin van de negentiende eeuw in verval kwam. De verkoop aan een handelaar in bouwmaterialen in 1812 betekende het doodvonnis voor het kasteel. Men begon aan de afbraak van het kasteel. De stenen die ooit een prachtig bouwwerk vormden vonden een nieuw bestaan in huizen in de omgeving van Malmedy en elders. Onder het Pruisische bestuur is de afbraak stopgezet. Wat restte was een ruïne die tot het jaar 1969 heeft moeten wachten om te herrijzen tot de prachtige burcht die het nu is.

Levenswerk

Professor Jan Overloop heeft van het herbouwen van het kasteel zijn levenswerk gemaakt. Naar aanleiding van tekeningen uit de zeventiende eeuw is het kasteel herbouwd. Dat is gedaan met stenen uit de omgeving en een vergelijkbare mortelsoort die bij de oorspronkelijke bouw ook gebruikt is. Wie nu van buitenaf het kasteel bekijkt die kan nog wel duidelijk zien welk deel tot de ruïne behoorde en welk deel nieuw is. Dat komt doordat de mortel van de oude stukken beduidend donkerder is. Het kasteel is ook geen exacte reconstructie van het oude kasteel.

Na de dood van de professor in het jaar 1994 is het eigendom van het kasteel aan een stichting overgedragen. Dit om de hoge successierechten te omzeilen en het behoud van het kasteel te waarborgen.

Rondleidingen

Burcht Reinhardstein

De inkomsten bestaan tegenwoordig uit het geven van rondleidingen. Een rondleiding bestaat uit drie delen. Eerst ga je over een wandelpad naar boven om vanaf het uitzichtpunt naar het kasteel te kijken. Je krijgt dan de nodige basisinformatie over het kasteel te horen. Tip: zorg bij regenachtig weer voor regenkleding of een paraplu. Eventueel kun je bij de kassa een wegwerpponcho kopen. Het tweede deel van de rondleiding is buiten voordat je naar binnen gaat. Er wordt uitleg gegeven over het prachtige tolhuis, dat overigens het laatste gebouw is dat herbouwd is. Het derde deel van de rondleiding wordt binnen gegeven. Je krijgt in totaal een vijftal vertrekken te zien, waaronder de prachtige kapel van de burcht, de ontvangstkamer en de ridderzaal. De gids geeft uitvoerige uitleg over een groot aantal objecten die tot de collectie van het kasteel horen.

In het kasteel zelf mag absoluut niet gefotografeerd worden. Een wens die wij respecteren, waardoor er geen interieurfoto’s op deze pagina staan. De rondleiding eindigt in het winkeltje waar je ansichtkaarten, boekjes over het kasteel en het bier van het kasteel kunt kopen. Het bier is Val-Dieu bier dat van labels voorzien is van het kasteel.

De burcht bezoeken

Burcht Reinhardstein is in de weekeinden te bezoeken op zowel zaterdag als zondag. Dit gebeurt alleen maar door middel van een rondleiding. Kijk op de website van Reinhardstein voor de meest actuele bezoekinfo en tarieven. Voor kinderen vanaf zes jaar en studenten geldt er een kortingstarief.

Wie Reinhardstein wil bezoeken die moet er rekening mee houden dat de laatste paar honderd meter over een licht hellende weg te voet afgelegd moeten worden. De auto moet geparkeerd worden op een van de twee parkeerterreinen die bij het kasteel horen. Let op: het tweede parkeerterrein (dat het dichtst bij het kasteel ligt) kan drassig zijn. Met de auto kan dit glibber- en glijpartijen opleveren. Het is zelfs niet uit te sluiten dat je vast komt te zitten als het dagenlang zwaar geregend heeft.

bekijk locatie in Google Maps

Trivia

– Burcht Reinhardstein is geheel met particulier geld heropgebouwd en onderhouden
– voor de jeugdserie “Het Huis Anubis” zijn er opnamen gemaakt bij het kasteel
– Burcht Reinhardstein is met de ligging op een hoogte van ongeveer 550 meter boven zeeniveau het hoogste kasteel van België
– bij het kasteel ligt de waterval van Reinhardstein dat met een verval van zestig meter de hoogste waterval van het land is
– Burcht Reinhardstein is het enige kasteel in België dat als “Eiffel-kasteel” beschouwd kan worden
– rivier de Warche is jarenlang een belangrijke waterleverancier geweest voor diverse grootse industrieën in de regio. De Warche stroomt langs het kasteel.

Burcht Reinhardstein