Sluiten

Kerstmarkten in België

Hoewel kerstmarkten van oorsprong een verschijnsel is dat in Duitsland, Oostenrijk, Noord-Italië en Franse regio’s als de Elzas, Lorraine en Savoye voorkomt, zie je dat ook in België steeds meer steden en dorpen aan het einde van het jaar een kerstmarkt organiseren. De eerste kerstmarkten werden al in de middeleeuwen gehouden in het Duitstalige gebied. Met de kerstmarkt wordt in Duitsland en Oostenrijk traditioneel de adventsperiode voor Kerstmis ingeluid.

In België heeft men geen lange traditie van kerstmarkten. Hoewel veel sites schrijven dat de kerstmarkt van Warnach de oudste kerstmarkt van Wallonië en België heeft, klopt dat niet. De eerste kerstmarkt in België werd gehouden in Luik in 1987. In Warnach begon men in 1989 met kerstmarkten. De kerstmarkt van Luik is met ongeveer tweehonderd chalets overigens nog steeds de grootste kerstmarkt van België.

Net als in Duitsland staan de kerstmarkten in België vrijwel altijd op de belangrijkste pleinen in het centrum. Vaak op het oudste historische plein waaraan ook het stadhuis en/of de oudste kerk van de gemeente staan. Kerstmarkten in België bestaan uit chalets (geen kraampjes!) en vaak wordt er ook een tijdelijke schaatsbaan geplaatst. In sommige steden wordt het grootse winterfeest uitgebreid met een ijssculpturen festival, kermisattracties, een reuzenrad, een levende kerststal of andere elementen.

De data en tijden van de kerstmarkten in België lopen erg uiteen. Sommige kerstmarkten beginnen al eind november terwijl anderen pas in de tweede week van december van start gaan. De meeste kerstmarkten duren tot en met het eerste weekend van het nieuwe jaar. Sommigen stoppen net voor of vlak na Kerstmis.

De kerstmarkten zijn op eerste kerstdag, tweede kerstdag (bestaat in België niet) en Nieuwjaarsdag gewoon geopend, mits ze in die periodes er nog staan uiteraard. Op Kerstavond (24 december) en Oudejaarsavond (31 december) sluiten de kerstmarkten, schaatsbanen en andere speciale kerstattracties meestal een aantal uren eerder.

Kerstmarkt van Antwerpen

Kerstmarkt van Antwerpen

De Kerstmarkt van Antwerpen is onder Nederlanders de populairste kerstmarkt van België. Je merkt dit vooral op 26 december, als in Nederland tweede kerstdag gevierd wordt en de Nederlanders met duizenden richting Antwerpen trekken. Vooral bij goed weer kan het dan erg druk worden op de Kerstmarkt van Antwerpen.

In de Scheldestad beginnen de kerstfestiviteiten meestal zo tussen 6 en 12 december. De vrijdag of zaterdag die binnen deze periode valt, is de begindag van de kerstmarkt en de ijspiste. De kerstmarkt duurt normaal gesproken tot en met de eerste zondag van januari.

De Antwerpse kerstmarkt strekt zich uit van de Schelde tot het hart van de binnenstad. Op de Groenplaats staat de tijdelijke schaatsbaan. Hier staat ook een deel van de chalets waarin winterse producten verkocht worden. Vanaf het Steenplein trekt de kerstmarkt via de Suikerrui naar de Grote Markt. In de stad staat tijdens de kerstmarkt een groot reuzenrad, die je een prachtig uitzicht biedt over Antwerpen.

Gentse Winterfeesten

Gentse Winterfeesten

De hoofdstad van Oost-Vlaanderen organiseert ieder jaar één van de populairste kerstmarkten van de regio. Daardoor is het vooral in het weekeinde erg druk in het hart van Gent. De combinatie van zondagopenstelling van de winkels vlak voor kerst met goed weer kan er zelfs voor zorgen dat er rondom en in het centrum een verkeersinfarct ontstaat. Met duizenden tegelijk trekken inwoners van Gent, inwoners van omringende plaatsen, maar ook bezoekers elders uit België en Nederland naar Gent toe.

De kerstmarkt van Gent wordt door de gemeente Gent gepresenteerd als de Gentse Winterfeesten. Hierdoor wordt het evenement wat breder weggezet dan alleen als kerstmarkt. Er is immers ook meer te doen dan het bezoeken van meer dan honderd chaletjes die op het Sint-Baafsplein, de Poeljemarkt, Klein Turkije en de Korenmarkt opgesteld staan. Omdat de pleinen en straten mooi op elkaar aansluiten omstaat er een autovrij geheel dat niet door het verkeer onderbroken wordt.

kerstmarkt in België

Behalve chaletjes waar handelaren hun winterse koopwaar en lekkernijen aan de man proberen te brengen bieden de Gentse Winterfeesten meer. Zo staat er op het Sint-Baafsplein een reuzenrad die je een mooi uitzicht over het sfeervol verlichte centrum van Gent biedt. Onder de Stadshal op het Emile Braunplein staat een tijdelijke schaatsbaan opgesteld. Slim van de Gentenaren om de ijspisten onder deze prachtige overkapping weg te zetten, want daardoor kun je ook bij regen gewoon blijven schaatsen en heeft de ijsvlakte geen last van winterse neerslag als het sneeuwt.

De Gentse Winterfeesten worden compleet gemaakt door diverse kermisattracties voor de kinderen, een moosebar en diverse muzikale acts. De Gentse Winterfeesten inclusief de Gentse kerstmarkt openen begin december. Het eerste weekend van januari is het slotweekend.

Kerstmarkt van Botrange

In de Belgische Ardennen vind je meerdere kleine kerstmarkten, zoals die in Botrange. De kerstmarkt van Botrange is een indoor kerstmarkt die ieder jaar van eind november tot en met eind december gehouden wordt in het bezoekerscentrum van het Natuurpark de Hoge Veluwe. De kerstmarkt is niet al te groot om er speciaal vanuit Nederland naartoe te rijden, maar als je in deze periode in de Ardennen bent dan is een bezoek aan de kerstmarkt van Botrange zeker een aanrader.

Op de kerstmarkt vindt je voornamelijk kunstenaars en oude ambachtslieden die hun eigengemaakte producten aan het maken en verkopen zijn. Zo kun je er bijvoorbeeld prachtige houtsculpturen en handgemaakte kerstballen kopen. Er zijn ook enkele standjes te vinden met de heerlijkste worsten, kazen en noga uit de Ardennen. Bij het haardvuur kun je naderhand een heerlijk Belgisch biertje of een Glühwein drinken.

Kerstmarkt van Brugge

Kerstmarkt van Brugge

De jaarlijkse kerstmarkt van Brugge staat op twee locaties. De hoofdlocatie is de Grote Markt in het centrum van historisch centrum. Hier staat een ijspiste opgesteld waar je alle dagen kunt schaatsen. Rondom de fraai versierde en verlichte schaatsbaan staan enkele tientallen houten chalets opgesteld. Hierin wordt een goede mix aangeboden van kerstproducten, winterse artikelen, drank en lekkernijen. Ongeveer tweehonderd meter verderop, op het Simon Stevinplein, staan er ook een aantal houten chalets opgesteld.

Niet bij de kerstmarkten, maar bij het station van Brugge, staat een tijdelijke hal waarin een ijsculpturenfestival gehouden wordt. Bij een temperatuur van zes graden onder nul kun je prachtige ijssculpturen bewonderen. Het thema verschilt meestal ieder jaar, zodat ook voor terugkerende bezoekers het de moeite waard blijft om te komen. Schuin tegenover het station staat een groot reuzenrad opgesteld. Deze draait gedurende de hele dag zijn rondjes.

Kerstmarkt van Brussel

Kerstmarkt van Brussel

n de Belgische hoofdstad Brussel wordt de kerstmaand groots gevierd met verschillende kerstactiviteiten in het centrum van de stad. De kerstmarkt van Brussel staat verspreid over verschillende pleinen en straten. De meeste chalets staan op de Vismarkt. Hier kun je bij meer dan honderd kraampjes kiezen uit allerlei koopwaar, winterse dranken en heerlijke spijzen. Aan het einde van de Vismarkt staat een groot reuzenrad. Wie een rondje meedraait die kan genieten van een mooi uitzicht op de Vismarkt en natuurlijk over Brussel zelf.

Op het Sint-Katelijneplein staan enkele chalets, en een prachtige draaimolen. Bij een tweetal plekken kun je hier heerlijke vissoep en andere visspecialiteiten eten. Wie door de P. Devauxstraat naar de Beurs loopt die zal daar nog enkele kraampjes passeren. Rondom het beursgebouw staan meerdere chalets en verkoopwagens. Hier kun je onder andere genieten van vers gebakken vleesspecialiteiten op een heerlijk broodje of van een al dan niet alcoholisch drankje.

Op de Grote Markt staat geen kerstdorp. Op dit oudste plein van Brussel staat een reuzenkerstboom en een grote kerststal. In de avonduren vindt hier een ‘sound & light show’ plaats. Het Muntplein is de plek waar je kunt schaatsen. Op de tijdelijke ijspiste kun je gedurende een periode van vijf weken schaatsen, ook als het niet vriest. Bij de entree zit het gebruik van leenschaatsen inbegrepen. Je mag echter ook je eigen schaatsen meebrengen als je dat wilt.

Kerstmarkt van Hasselt

De kerstmarkt van Hasselt staat bekend onder de naam “Winterland”. Winterland start ieder jaar halverwege november op het Dusartplein net buiten het historische centrum van Hasselt. Het is hiermee één van de eerste kerstmarkten die in België gehouden wordt. Winterland in Hasselt onderscheidt zich van veel andere kerstmarkten omdat er naast kraampjes met kerstspullen, sokken en andere prullaria ook kermisattracties te vinden. Dit zorgt ervoor dat de kerstmarkt in Hasselt bij jong en oud geliefd is.

Twee van de hoogtepunten op de kerstmarkt zijn de grote ijsbaan, wat volgens sommige de grootste mobiele ijsbaan van België is en het huis van de Kerstman. Drie weken per jaar verruild de Kerstman zijn huis in Finland voor zijn buitenhuis in Hasselt. Dit huis is een exacte replica van zijn huis in Rovaniemi. In de ouderwetse Vlaamse spiegeltent worden met regelmaat optredens gegeven.

Kerstmarkt van Knokke

Kerstmarkt van Knokke

In Knokke kun je amper van een kerstmarkt spreken. Op het A. Verweeplein wordt er eind november een ijspiste weggezet die tot begin januari blijft staan. Daar staan een paar kraampjes bij en je kunt er wat drinken en drinken. Om van een serieuze kerstmarkt te spreken is het echter te weinig. Het is meer een uitgebreide ijspiste. Het is een leuk initiatief voor mensen die in of rondom Knokke wonen of er op vakantie zijn. Om er speciaal voor naar Knokke te rijden biedt deze kerstmarkt te weinig.

Kerstmarkt van Luik

De kerstmarkt van Luik is eerder een kerstdorp dan een authentieke kerstmarkt. Het grote verschil met veel andere kerstmarkten is dat de kerstmarkt van Luik een stuk groter is dan de meeste kerstmarkten in België. In totaal staan zijn er ongeveer tweehonderd verschillende chalets in het dorp te vinden. Anders dan bij andere kerstmarkten bestaat het overgrote deel van de stands uit eetstands.

Naast de standaard kerstmarktkramen kom je er ook kraampjes tegen waar je oesters, champagne, verschillende kazen en zelfs Spaanse tapas kunt krijgen. Natuurlijk kom je er ook de beroemde Luikse wafels en de Luikse ballen tegen. Bijzonder is dat het dorp een eigen gemeenteraad heeft met een heuse burgemeester en schepenen. Het dorp is zelfs voorzien van een eigen postbus waar je met speciale postzegels kerstwensen kunt sturen.

De kerstmarkt is te vinden op het Place St Lambert en op het Place du Marché. Op dit plein staat ook een groot reuzenrad en een sleepiste. Op het Place de la Cathédrale is ieder jaar een grote ijsbaan te vinden.

Kerstmarkt van Leuven

Kerstmarkt van Leuven

De Leuvense kerstmarkt behoort tot de oudste kerstmarkten van België. In deze Vlaamse studentenstad wordt al sinds 1988 een kerstmarkt gehouden. Wie verwacht dat de kerstmarkt op de Grote Markt staat, die komt bedrogen uit. Op de Grote Markt staat een kerststal en een kleine nostalgische kermis. Voor de echte kerstmarkt moet je op het Ladeuzeplein en het aangrenzende Herbert Hooverplein zijn. Hier staan ongeveer 140 stands. Behalve lokale producten kun je op de kerstmarkt van Leuven ook genieten van internationale exposanten, die kunstnijverheid, lekkernijen en andere producten uit hun land meebrengen naar België.

Op het centrale podium op het Ladeuzeplein worden er de meeste dagen optredens verzorgd door verschillende artiesten. Op dit plein staat ook een sparrenbos, waar je de Kerstman persoonlijk de hand kunt schudden. Let op: de kerstmarkt van Leuven duurt aanzienlijk korter dan de meeste kerstmarkten. Kijk dus goed naar de recente data voordat je naar Leuven afreist.

Kerstmarkt van Lier

De kerstmarkt van Lier is een kleine maar leuke kerstmarkt. De kerstmarkt van Lier duurt slecht drie dagen en wordt meestal in het tweede weekend van december gehouden. Verwacht er geen uitgebreide chalets met de oneindig veel prullaria. Het zijn vooral chalets met eten en drinken die je er kunt vinden. Zo kwamen we er standjes met heerlijke Belgische biertjes, Spaanse tapas en Vietnamese loempia’s. In het midden was een grote overkapping te vinden. Op de kerstmarkt van Lier worden met regelmaat optredens gegeven van bekende Belgische artiesten. De kerstmarkt van Lier is te vinden op de Grote Markt, het Zimmerplein en het F. Timmermansplein. De Kerstman heeft een eigen huisje in Lier.

Kerstmarkt van Mechelen

Kerstmarkt van Mechelen

In het centrum van Mechelen staat de kerstmarkt opgesteld. Deze middelgrote kerstmarkt staat op de Grote Markt, omgeven door prachtige gevels, het Stadhuis en de Sint-Romboutskathedraal. Op het plein staan verschillende houten chalets waar winterse spullen, lekkernijen en mooie handgemaakte producten aangeboden worden. Een fraaie draaimolen, een grote kerstboom en een heuse kerststal maken het plaatje compleet.

De Mechelse kerstmarkt begint in de tweede week van december en duurt tot begin januari. Houd er rekening mee dat op doordeweekse dagen de kerstmarkt eerder sluit dan op vrijdag en zaterdag. Het is dan vaak na zes uur al een stuk stiller op de kerstmarkt en de eerste chalets sluiten dan hun luiken al.