Hoewel kerstmarkten van oorsprong een verschijnsel is dat in Duitsland, Oostenrijk, Noord-Italië en Franse regio’s als de Elzas, Lorraine en Savoye voorkomt, zie je dat ook in België steeds meer steden en dorpen aan het einde van het jaar een kerstmarkt organiseren. De eerste kerstmarkten werden al in de middeleeuwen gehouden in het Duitstalige gebied. Met de kerstmarkt wordt in Duitsland en Oostenrijk traditioneel de adventsperiode voor Kerstmis ingeluid.
In België heeft men geen lange traditie van kerstmarkten. Hoewel veel sites schrijven dat de kerstmarkt van Warnach de oudste kerstmarkt van Wallonië en België heeft, klopt dat niet. De eerste kerstmarkt in België werd gehouden in Luik in 1987. In Warnach begon men in 1989 met kerstmarkten. De kerstmarkt van Luik is met ongeveer tweehonderd chalets overigens nog steeds de grootste kerstmarkt van België.
Net als in Duitsland staan de kerstmarkten in België vrijwel altijd op de belangrijkste pleinen in het centrum. Vaak op het oudste historische plein waaraan ook het stadhuis en/of de oudste kerk van de gemeente staan. Kerstmarkten in België bestaan uit chalets (geen kraampjes!) en vaak wordt er ook een tijdelijke schaatsbaan geplaatst. In sommige steden wordt het grootse winterfeest uitgebreid met een ijssculpturen festival, kermisattracties, een reuzenrad, een levende kerststal of andere elementen.
De data en tijden van de kerstmarkten in België lopen erg uiteen. Sommige kerstmarkten beginnen al eind november terwijl anderen pas in de tweede week van december van start gaan. De meeste kerstmarkten duren tot en met het eerste weekend van het nieuwe jaar. Sommigen stoppen net voor of vlak na Kerstmis.
De kerstmarkten zijn op eerste kerstdag, tweede kerstdag (bestaat in België niet) en Nieuwjaarsdag gewoon geopend, mits ze in die periodes er nog staan uiteraard. Op Kerstavond (24 december) en Oudejaarsavond (31 december) sluiten de kerstmarkten, schaatsbanen en andere speciale kerstattracties meestal een aantal uren eerder.