Sluiten

Kortrijk

Kortrijk

Kortrijk is een stad gelegen in de provincie West-Vlaanderen. Wie via Lille richting Parijs of verder reist, die zal Kortrijk als laatste stad passeren voordat de Belgisch-Franse grens bereikt wordt. De Franse benaming voor Kortrijk is Courtrai. Omdat Kortrijk in het Nederlandstalige deel van België ligt (Vlaanderen), wordt de naam Kortrijk het meeste gebruikt. Kortrijk telt om en nabij de 75.000 inwoners en is één van de oudste steden van België. De stad is in de eerste eeuw van onze jaartelling ontstaan als de Romeinse stad Cortoriacum. In de loop der jaren veranderde de naam naar Cortryck en pas in de negentiende eeuw werd de huidige schrijfwijze Kortrijk geïntroduceerd.

Kortrijk is een aangename compacte stad waar nog veel van de historie terug te vinden is. Verspreid door de stad tref je verschillende bouwwerken aan die uit de middeleeuwse periode stammen. Daarnaast is Kortrijk bovenal ook een stad waar je lekker kunt winkelen, heerlijk kunt tafelen en waar duidelijk het goede leven overheerst.

TIP

betaal niet teveel voor je hotel

Als je op zoek gaat naar accommodaties in Kortrijk dan kun je gebruikmaken van een groot aantal hotelboekingssites of via google op zoek gaan naar individuele hotels, appartementen en B&B’s. Je zult merken dat de prijzen onderling soms flink kunnen verschillen. Soms is booking.com goedkoper, dan is Expedia weer een keer voordeliger en een andere keer kun je beter rechtstreeks boeken.

Trivago zoekt tegelijkertijd naar de prijzen bij de grote en kleinere hotelsites en laat je direct zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers in Kortrijk vindt. Ook worden de prijzen van de officiële hotelsites meegenomen in de vergelijking. Dankzij Trivago vind je altijd de beste prijs voor hotelkamers in Kortrijk!

vergelijk prijzen hotelkamers Kortrijk

Geschiedenis van Kortrijk

In de Romeinse tijd heeft Kortrijk twee functies gehad. Het was een kruispunt van de heirbanen Tongeren-Bonen en Doornik-Oudenburg. Ook zou Kortrijk een uitvalsbasis geweest zijn voor de Romeinse legers om Brittanië te veroveren. In de middeleeuwen werd Kortrijk steeds belangrijker. De stad kreeg in de elfde en twaalfde eeuw meer vrijheid en privileges. In de dertiende eeuw profiteerde Kortrijk van de commercieel interessante lakenindustrie en -handel.

In het jaar 1302 vond de Guldensporenslag plaats op het Groeningeveld. De Vlaamse boeren versloegen toen een goed bewapend Franse ruiterleger. Deze voor Kortrijk belangrijke overwinning is nu nog terug te zien in namen binnen de stad zoals de Groeningepoort en het museum Kortrijk 1302. De veertiende eeuw was er vooral eentje van dieptepunten voor Kortrijk. Zo werd de stad in 1331 getroffen door een grote stadsbrand en werd Kortrijk in 1382 geplunderd en verwoest door Bretoense huurlingen.

Na een langdurige periode van wederopbouw kreeg Kortrijk in de vijftiende eeuw te maken met de pest en een nieuwe oorlog tegen de Fransen. Van de zestiende tot achttiende eeuw hebben verschillende Franse bezetting een rem gegooid op de verdere ontwikkeling van Kortrijk. Pas tijdens de industriële revolutie in de negentiende eeuw kreeg Kortrijk een nieuwe impuls. Dit was te danken aan de opkomende textielindustrie in de regio.

Kortrijk nu
Kortrijk vroeger

Kortrijk nu

De twintigste eeuw heeft Kortrijk te maken gehad met twee wereldoorlogen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog heeft de stad te maken gehad met bombardementen die redelijk wat schade veroorzaakt hebben. Enkele decennia later was het de beurt aan de Tweede Wereldoorlog om Kortrijk te treffen. Een bombardement door de geallieerden pakte verwoestend uit voor Kortrijk. Na W.O. II is Kortrijk grotendeels herbouwd. Kortrijk begon meer een regionale centrumfunctie te vervullen.

Een winkelhart met als belangrijkste nieuwe element winkelcentrum ‘K in Kortrijk’, meerdere ziekenhuizen, een universiteit en een beurzencomplex bevestigden deze nieuwe rol van Kortrijk. Het heeft de stad geen windeieren gelegd, want door alle ontwikkelingen is Kortrijk een mooie stad geworden waar bijna alles te vinden is wat je van een stad mag verwachten.

Bezienswaardigheden

Kortrijk

Kortrijk heeft dankzij de lange geschiedenis een aantal historische bezienswaardigheden. Daarnaast kent de stad ook een aantal moderne hotspots die het de moeite waard maken om een dagje naar Kortrijk te gaan.

Centraal in Kortrijk ligt de Grote Markt. Dit grotendeels autovrije plein is ongelijkmatig gevormd. Aan de Grote Markt vind je vrij veel horecagelegenheden met terrassen, zodat het vooral in het zomerseizoen prima vertoeven is aan dit centraal in Kortrijk gelegen plein. Aan de Grote Markt staat het laatgotische Stadhuis.

Centraal op de Grote Markt staat het belfort van Kortrijk. Deze toren is het enige overblijfsel van de uit 1411 stammende Lakenhalle. Het belfort staat samen met de andere belforten in België en Frankrijk op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Ook op de Werelderfgoedlijst staat het Begijnhof Kortrijk. Dit begijnhof is een compleet historisch stadje, dat nu omringd is door het moderne Kortrijk. Naast het begijnhof staat de Sint-Maartenskerk, één van de oude kerken die Kortrijk telt. Andere historische bezienswaardigheden in Kortrijk zijn de Artillerietoren, de Onze-Lieve-Vrouwekerk, de Groeningepoort en de Broeltorens.

Modernere bezienswaardigheden in Kortrijk zijn het Buda-eiland, de Rozentuin, het Museum voor Schone Kunsten, de nieuwe Groeningebrug en als fraai stukje architectuur de Sint-Janstoren.

Winkelen

Winkelen in Kortrijk

Voor een stad van dit formaat is Kortrijk een perfecte winkelstad. Centraal in het winkelhart staat ‘K in Kortrijk’, een modern overdekt winkelcentrum die helemaal voldoet aan de behoeftes van het hedendaagse winkelpubliek. Parkeren kan in de onder de Veemarkt gelegen parkeergarage, waarna je direct het winkelcentrum binnen kunt stappen. Het winkelcentrum bestaat niet alleen uit filialen van grotere ketens, ook kleinere boetieks hebben hun plekje gevonden in “K van Kortrijk’. Rondom het winkelcentrum liggen de winkelstraten van Kortrijk.

De belangrijkste winkelstraten van Kortrijk zijn de Lange Steenstraat en de Korte Steenstraat. De Lange Steenstraat is één van de oudste winkelstraten van België. Al in de achttiende was er in deze straat sprake van een hoge concentratie aan kleermakers, schoenmakers en andere ambachten. In de loop van de twintigste eeuw werd de Lange Steenstraat vooral een plek waar kledingwinkels gevestigd werden. In 1974 werd de straat autovrij, in navolging van de Korte Steenstraat.

TIP

Kortrijk bezienswaardigheden top 10

De site top10bezienswaardigheden.nl publiceert de beste bezienswaardigheden, attracties en hotspots van een groot aantal steden, eilanden, streken, provincies en landen wereldwijd. Ook voor de stad Kortrijk hebben ze een lijstje gemaakt. De top 10 bezienswaardigheden van Kortrijk is een heuse aanrader om te zien wat je echt niet mag missen in deze gezellige Belgische stad.

Kortrijk