Sluiten

La-Roche-en-Ardenne

La-Roche-en-Ardenne

La-Roche-en-Ardenne, ook vaak kortweg aangeduid met La Roche, is een stad in de Belgische provincie Luxemburg. Zowel geografisch als op toeristisch gebied wordt La Roche vaak als het centrum van de Ardennen gezien. La-Roche-en-Ardenne ligt aan de Ourthe, een zijrivier van de Maas die door de Belgische Ardennen kronkelt.

De aanwezigheid van de Ourthe zorgt er mede voor dat La-Roche-en-Ardenne een toeristisch middelpunt binnen de Ardennen heeft kunnen worden. La Roche is een startpunt en eindpunt voor kayaktochten. Ook starten er vanaf La-Roche-en-Ardenne veel mountainbiketochten.

Toeristische plaats

Je kunt aan La-Roche-en-Ardenne zien dat de plaats volledig ingericht is op het toerisme. Er zit een toeristenburo dat duidelijk gewend is om grotere hoeveelheden mensen te helpen met allerlei uiteenlopende vragen en wensen. Het toeristenkantoor van La-Roche-en-Ardenne zit in de Rue de l’Eglise, wat als de hoofdstraat van La Roche gezien mag worden.

Mensen die vroeger in de Rue de l’Eglise kwamen zullen de straat zich nog herinneren als een doorgaande eenrichtingsweg waarin het vrij druk was met verkeer. Gelukkig heeft de gemeente ervoor gekozen om er uiteindelijk een autovrije straat van te maken. De voetgangerszone die hierdoor ontstaan is vormt het commerciële hart van La Roche. Hier zitten verschillende toeristenwinkels, kun je eten en drinken in verschillende horecagelegenheden en loop je naar de entree van het kasteel van La-Roche-en-Ardenne.

La-Roche-en-Ardenne

In verhouding tot het aantal inwoners (nog geen vijfduizend) telt La-Roche-en-Ardenne relatief veel restaurants, snackbars en winkels. Veel mensen maken al snel de vergelijking met de Limburgse stad Valkenburg.

Houd er rekening mee dat als je een accommodatie zoekt in La Roche, je niet altijd in het dorp zelf zit. De gemeente bestaat naast La-Roche-en-Ardenne zelf uit nog een aantal kernen zoals Beausaint, Cielle, Orthe en Halleux. Rondom La Roche zijn een aantal campings gevestigd, waarvan sommige het hele jaar geopend zijn. Verder telt La Roche zo’n twintigtal hotels, staan er een kleine honderd vakantiehuizen en appartementen te huur en kun je ook terecht in enkele bed & breakfasts.

Wie met een grote groep naar La-Roche-en-Ardenne op vakantie wil gaan terecht die kan kiezen uit een aantal groepsaccommodaties die groepen van 15 tot 20 personen en soms zelfs nog meer kunnen herbergen.

Kasteel van La Roche-en-Ardenne

Nadrukkelijk aanwezig in La Roche is het kasteel van La-Roche-en-Ardenne. Deze middeleeuwse burcht staat op een heuvel, waardoor het bouwwerk boven de andere bebouwing van La-Roche-en-Ardenne uitsteekt. Het huidige kasteel is gebouwd tussen de elfde en veertiende eeuw en werd tot 1780 bewoond. Daarna werd er een periode van verval ingeluid.

De leegstand heeft ervoor gezorgd dat het kasteel leeggeroofd werd, vandalen hebben in de loop der jaren voor beschadigingen gezorgd en een bombardement tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft ook zijn sporen achtergelaten in het kasteel. Tegenwoordig worden de ruïnes als historisch erfgoed beschouwd en vervult het als bezienswaardigheid een belangrijke rol binnen het toerisme van La-Roche-en-Ardenne.

Het spook van La Roche

La-Roche-en-Ardenne heeft een eigen spook: Berthe. Volgens de overlevering doolt het spook Berthe ’s nachts nog rond het kasteel van La-Roche-en-Ardenne. In de zomer kun je het spook Berthe op het kasteel verschijnen. Overdag, als het spook zelf niet zichtbaar is, kun je in La Roche allerlei producten kopen waarin La Fantome een rol speelt: zo kun je chocolade, bier, speculaas en andere lekkernijen kopen waar het spook van la Roche op afgebeeld staat.

TIP

betaalbaar overnachten in La Roche

Als je op zoek gaat naar accommodaties in La Roche-en-Ardenne dan kun je gebruikmaken van een groot aantal hotelboekingssites of via google op zoek gaan naar individuele hotels, appartementen en B&B’s. Je zult merken dat de prijzen onderling soms flink kunnen verschillen. Soms is booking.com goedkoper, dan is Expedia weer een keer voordeliger en een andere keer kun je beter rechtstreeks boeken.

Trivago zoekt tegelijkertijd naar de prijzen bij de grote en kleinere hotelsites en laat je direct zien waar je op dat moment de goedkoopste accommodaties in La Roche-en-Ardenne vindt. Ook worden de prijzen van de officiële hotelsites meegenomen in de vergelijking. Dankzij Trivago vind je altijd de beste prijs voor een hotelkamer, appartement of vakantiewoning in La Roche-en-Ardenne!

vind goedkope accommodaties in La Roche