Sluiten

Luik

Luik

De Waalse stad Luik is een boeiende, gezellige en historie rijke stad. Onder de vele monumentale erfgoederen bevinden zich het Place Saint Lambert, het Klooster van de Minderbroeders en het Johannes de Doper fontein. Maar het meest historische deel van de stad ligt onder het Place Saint Lambert. Onder dit plein van de voormalige kathedraal zijn zeer waardevolle opgravingen gedaan zoals Gallo-Romeinse villa resten, middeleeuwse gebouwen en prehistorische sporen. Dit alles is in het Archeoforum te aanschouwen. Maar de stad heeft meer te bieden.

Er zijn in Luik een aantal bijzondere musea te vinden, gezellige terrassen en bruisende pleinen. Met name de Place du Marché, het eeuwenoude marktplein is belangrijk voor de stad. Vroeger werd dit als handelscentrum beschouwd en tegenwoordig als het gezelligste hart van Luik. Een andere aanrader om de stad Luik te bezoeken is de jaarlijkse kerstmarkt. Jong en oud maken van dit festijn een spetterend spektakel waarbij de stad wordt omgetoverd in winterse sferen.

TIP

betaalbaar overnachten in Luik

Als je op zoek gaat naar accommodaties in Luik dan kun je gebruikmaken van een groot aantal hotelboekingssites of via google op zoek gaan naar individuele hotels, appartementen en B&B’s. Je zult merken dat de prijzen onderling soms flink kunnen verschillen. Soms is booking.com goedkoper, dan is Expedia weer een keer voordeliger en een andere keer kun je beter rechtstreeks boeken.

Trivago zoekt tegelijkertijd naar de prijzen bij de grote en kleinere hotelsites en laat je direct zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers in Luik vindt. Ook worden de prijzen van de officiële hotelsites meegenomen in de vergelijking. Dankzij Trivago vind je altijd de beste prijs voor een hotelkamer in Luik!

vergelijk hotelkamerprijzen in Luik

Wat te doen in Luik?

Wat kun je gaan zien en doen in Luik? Er valt voldoende te ontdekken en te beleven in deze boeiende Waalse stad. Hieronder hebben we enkele van de bekende en minder bekende hoogtepunten van Luik voor je op een rijtje gezet.

De Perron
Dit symbool voor vrijheid en autonomie behoorde vroeger in “goede steden”. Omstreeks de veertiende eeuw werden deze hardstenen zuilen op een plaats gezet waar de wetten wereldkundig werden gemaakt. De Perron of Perroen van Luik werd in het jaar 1447 overgebracht naar Brugge om vervolgens in 1478 weer thuis te komen. Het origineel staat in het stadhuis opgeslagen. Het Perron van tegenwoordig werd door Jean Del Cour vervaardigd en geplaatst op een fontein aan de Place du Marché.

Place Saint Lambert
Midden in het centrum ligt dit belangrijkste plein van de stad Luik. De enorme ruimte op dit plein heeft men te danken aan de Notre-Dame-et-Saint Lambert kathedraal die hier tot 1794 heeft gestaan. Het behoorde tot de grootste kathedralen van Europa. De omvang was zo groot, dat het opruimen van het puin zeker 15 jaren in beslag nam. Op het plein bevindt zich het Paleis van de Prins-Bisschoppen van Luik, tegenwoordig beter bekend als het huis van Justitie.

Place Saint Lambert
traoppen van Luik

Montagne de Bueren
De berg Bueren ligt op de splitsing van de Luikse wijken Feronstree en Hors-Château en Pierreuse. Tegen de berg zijn 374 traptreden te vinden die je naar boven leiden, alwaar je getrakteerd wordt op een spectaculair uitzicht over de stad Luik. Gelukkig zijn er op een aantal plaatsen op de trap banken gezet, waar je heerlijk tussentijds uit kunt rusten. Op de eerste zaterdag van oktober is de trap op zijn mooist. Elk jaar op deze datum wordt de trap aangekleed met duizenden brandende kaarsen.

Begraafplaats van Robermont
Deze grootste begraafplaats van Luik staat onder de bevolking ook wel bekend als Père Lachaise. Al sinds 1799 worden hier mensen begraven. Eerst begon men met het begraven van soldaten en daarna volgden er bekende personen zoals de Luikse architect Gustave Serrurier-Bovy en de bioloog Edouard Van Beneden die van groot belang was voor de kennis van mitose en het ontdekken van een nieuwe dolfijnensoort. Sinds 2002 valt de begraafplaats onder beschermde monumenten.

TIP

Luik bezienswaardigheden top 10

De site top10bezienswaardigheden.nl publiceert de beste bezienswaardigheden, attracties en hotspots van een groot aantal steden, eilanden, streken, provincies en landen wereldwijd. Ook voor de stad Luik hebben ze een lijstje gemaakt. De top 10 bezienswaardigheden van Luik is een heuse aanrader om te zien wat je echt niet mag missen in deze Waalse stad.

Luik