Sluiten

Mechelen

Mechelen

Mechelen is een middelgrote stad gelegen in de provincie Antwerpen. Mechelen, dat in het Frans Malines genoemd wordt, ligt tussen de steden Antwerpen en Brussel in. Met nog geen honderdduizend inwoners is Mechelen een stuk kleiner dan deze twee steden. Dat heeft zijn invloed op het toerisme naar Mechelen.

Hoewel de stad zeker de moeite waard is om te bezoeken, kiezen veel Nederlanders toeristen toch eerder voor Antwerpen of Brussel. Franse toeristen verkiezen vooral Brussel boven Mechelen. Dat heeft hoofdzakelijk te maken met het feit dat Brussel veel meer te bieden lijkt te hebben op het gebied van bezienswaardigheden, maar ook het feit dat ze in Brussel vooral Franstalig georiënteerd zijn draagt bij aan de voorkeur voor onder andere Brussel.

TIP

betaalbaar overnachten in Mechelen

Als je op zoek gaat naar accommodaties in Mechelen dan kun je gebruikmaken van een groot aantal hotelboekingssites of via google op zoek gaan naar individuele hotels, appartementen en B&B’s. Je zult merken dat de prijzen onderling soms flink kunnen verschillen. Soms is booking.com goedkoper, dan is Expedia weer een keer voordeliger en een andere keer kun je beter rechtstreeks boeken.

Trivago zoekt tegelijkertijd naar de prijzen bij de grote en kleinere hotelsites en laat je direct zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers in Mechelen vindt. Ook worden de prijzen van de officiële hotelsites meegenomen in de vergelijking. Dankzij Trivago vind je altijd de beste prijs voor een hotelkamer in Mechelen!

vind de beste prijzen voor hotels in https://tc.tradetracker.net/?c=14392&m=12&a=261605&r=Mechelen-tekst&u=%2Fmechelen-44566%2Fhotel

Geschiedenis

Hoe oud Mechelen exact is, is niet bekend. Er worden verschillende jaartallen vermeld in de geschiedenisboeken. Dat de naam Mechelen in 1008 al gebruikt werd voor de nederzetting die hier te vinden was is een feit. Mogelijk is Mechelen echter nog een stukje ouder en stamt de plaats oorspronkelijk al uit de negende eeuw na Christus.

Het hart van de historische binnenstad zoals die nu in Mechelen te zien is, stamt hoofdzakelijk uit de vijftiende en zestiende eeuw. In de loop der jaren heeft Mechelen een aantal beproevingen moeten doorstaan, waarbij de stad niet altijd zonder kleerscheuren eruit kwam. Zo was er in augustus 1546 de ontploffing van een kruitmagazijn die zorgde voor aanzienlijke schade plus honderd doden en gewonden.

In de negentiende eeuw hebben een tweetal cholera-epidemieën gezorgd voor veel slachtoffers onder de Mechelaars. Veel materiële schade werd opgelopen tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Sommige belangrijke bouwwerken werden na de vernietiging weer opgebouwd. Huizen die vernietigd werden, onder andere door aanvallen van de Amerikanen in WO II op de Duitsers, zijn vaak niet meer teruggekomen. Wie tegenwoordig door Mechelen loopt die ziet dat eeuwenoude gebouwen soms moderne elementen bevatten en dat ze binnen straten afgewisseld worden met nieuwe bouwwerken.

Mechelen tegenwoordig

Mechelen

De stad bestaat uit een historische binnenstad die door middel van een ringweg omsloten is van de modernere wijken rondom het centrum. Binnen Mechelen vallen ook een vijftal deelgemeenten, te weten Walem, Muizen, Hombeek en Heffen. Het centrum is redelijk compact waardoor je alles gemakkelijk te voet kunt doen.

Wie met de auto naar Mechelen gaat die moet er in het centrum rekening mee houden dat er sprake is van een autoluw centrum waarbij je niet overal mag komen met de auto, een deel van de wegen uit eenrichtingsverkeer bestaat en er overal betaald parkeren geldt. Op straat is er vaak een limiet wat betreft de parkeerduur. Je kunt de auto daarom het beste in één van de parkeergarages zetten. De gunstigst gelegen parkings zijn die onder de Grote markt en die onder de Veemarkt. Hiermee zijn meteen de twee belangrijkste pleinen genoemd.

De Grote Markt wordt gezien als hét middelpunt van Mechelen. Rondom het grotendeels autovrije plein is er vooral veel plek voor horecagelegenheden met een ruim aantal terrassen. De meest opvallende bouwwerken zijn de Sint-Romboutskathedraal met de 97 meter hoge toren die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat en in flamboyant gotische stijl opgetrokken stadhuis aan de oostelijke zijde van het plein. Naast het stadhuis staat het uit de 14e eeuw stammende Belfort.

Bezienswaardigheden in Mechelen

Bezienswaardigheden in Mechelen

Mechelen telt een relatief groot aantal bezienswaardigheden en musea. Zo is de Brusselpoort de enige overgebleven stadspoort die Mechelen nog kent. De poort stamt uit de dertiende eeuw en was onderdeel van de stadsmuren die je vroeger rondom Mechelen aantrof. Deze zijn voor de twintigste eeuw allemaal weer afgebroken.

In Mechelen vind je verder het Groot Begijnhof en het Klein Begijnhof, een aantal grote kerken die de moeite waard zijn en het Hof van Busleyden dat tegenwoordig dienst doet als een museum. Behalve een Stedelijk Museum is er in het bouwwerk ook een beiaardschool gevestigd.

Op het gebied van musea kent Mechelen nog een aantal uiteenlopende musea. Leuk voor jong en oud is het Speelgoedmuseum en het Spoorwegmuseum De Mijlpaal. Wie geïnteresseerd is in torenklokken en hoe deze gegoten worden die kan een kijkje nemen in het Klokkenmuseum Huis Michiels. Bierliefhebbers zullen een bezoek aan stadsbrouwerij Het Anker wel interessant vinden. Bij de brouwerij hoort ook een brasserie en een hotel.

TIP

Mechelen bezienswaardigheden top 10

De site top10bezienswaardigheden.nl publiceert de beste bezienswaardigheden, attracties en hotspots van een groot aantal steden, eilanden, streken, provincies en landen wereldwijd. Ook voor de stad Mechelen hebben ze een lijstje gemaakt. De top 10 bezienswaardigheden van Mechelen is een heuse aanrader om te zien wat je echt niet mag missen in deze sfeervolle Belgische stad.

Mechelen