Sluiten

Pairi Daiza

Pairi Daiza

Ooit was deze ommuurde tuin het domein van de Abdij van Cambron dat tot de cisterciënzerorde behoorde. Tegenwoordig is hier Pairi Daiza, een prachtig dierenpark dat zonder enige twijfel tot de mooiste van heel Europa behoort. Pairi Daiza is de best bezochte dierentuin van België en behoort tevens tot de topdierentuinen van de Benelux als het aankomt op het aantal betalende bezoekers. Het aantal mensen dat Pairi Daiza jaarlijks bezoekt, overstijgt inmiddels ruim het miljoen.

De kracht van de dierentuin zit in een aantal elementen. Zo is er door de aanwezigheid van de ruïnes en gebouwen van de voormalige abdij al een op zich vrij bijzondere locatie aanwezig voor het dierenpark. De manier waarop men de dieren en de verschillende onderdelen van de tuin ingericht heeft, draagt er ook zeker aan bij.

Afrikaanse dorpen, een enorme Chinese tuin (de grootste buiten China), een lagune, een walvisvaarder die omgebouwd is tot expositieruimte en restaurant en een groot roofvogeldorp zijn enkele van de mooie onderdelen van Pairi Daiza.

Pairi Daiza

Wie goed kijkt die ziet dat er tot in de details gestreefd is naar perfectie. De staat van onderhoud is uitstekend en de verblijven van de dieren zijn prima in orde. Natuurlijk kun je de discussie voeren of deze dieren überhaupt in gevangenschap zouden moeten leven, maar voor dieren die in een dierentuin leven is Pairi Daiza zeker niet één van de mindere plekken waar je als dier terecht kunt komen.

Pairi Daiza heeft het welzijn van dieren hoog in het vaandel staan. Ze werken onder andere samen met WWF België. Binnen de voormalige walvisvaarder Mersus Emergo wordt getoond wat de invloed van de mens is op de ecosystemen op aarde en wat de gevolgen zijn van dierensmokkel. Er zijn mogelijkheden om de strijd voor het welzijn van dieren te sponsoren. Je kunt ook peter/meter van één van de dieren worden.

Diersoorten

Pairi Daiza

Oorspronkelijk waren er in het park alleen maar vogels te vinden. Dat was toen Pairi Daiza in 1993 haar deuren opende onder de naam Paradisio haar deuren opende. In de loop der jaren nam het aantal diersoorten snel toe. In 2009, het jaar van de opening van de Indonesische tuin “Koninkrijk van Ganesha”, veranderde de naam van het park in Pairi Daiza. Dieren die je in Pairi Daiza onder andere aantreft zijn kraanvogels, leeuwen, ooievaars, struisvogels, giraffes, gnoes, reuzenkangaroos, doodshoofdaapjes, Afrikaanse luipaarden, witte neushoorns, reuzenschildpadden, allerlei roofvogels, slangen en flamingo’s. Leuk voor jong en oud is het voeren van de ringstaart maki’s, die gewoon op je komen zitten om de hun eten te komen pakken.

Twee bijzondere gasten arriveerden in april 2014 in Pairi Daiza: de Chinese panda’s Hao Hao en Xing Hui. Zij zijn door de Chinese overheid voor een periode van 15 jaar uitgeleend aan Pairi Daiza. Beide panda’s zijn echte publiekstrekkers, getuige de recordaantallen bezoekers die het park in het eerste paasweekeinde na hun aankomst te verwerken kreeg. De komst van de twee panda’s was in België ook groot nieuws. Zelfs premier Elio de Rupo hield een toespraak bij de aankomst van deze prachtige dieren.

Klauteren en klimmen

Klauteren en klimmen

Het zijn niet alleen de dieren die klauteren en klimmen in Pairi Daiza. Ook kinderen en volwassenen kunnen actief zijn in het park. Voor de kinderen is er het buitenspeelplein (ouders kunnen hier lekker geiten van een drankje) en voor jong en oud is er de hangbrug. Deze brengt je van de Kathedraalvolière naar het hart van het park. Onderweg heb je een prachtig uitzicht over een deel van Pairi Daiza.

Praktische info

Pairi Daiza ligt bij het dorp Brugelette in de provincie Henegouwen. Dit is in de buurt van de steden Mons en Doornik (Tournai). Het adres is Domaine de Cambron in Brugelette. Het park opent ieder jaar voor het eerst op de eerste dag van de Belgische Paasvakantie. De laatste openingsdag valt normaal gesproken tegelijk met de laatste dag van de Belgische herfstvakantie (begin november).

Pairi Daiza is prima met de auto te bereiken. De meeste Nederlandse bezoekers zullen via Brussel naar Pairi Daiza rijden. Uitzonderingen zullen mensen uit een aantal Zeeuwse bestemmingen zijn. Bij Pairi Daiza kun je je auto parkeren op de parkings rondom de entree. Parkeren is tegen betaling. Vanaf de ring van Antwerpen is het ongeveer 1 uur en twintig minuten rijden naar Pairi Daiza.

Pairi Daiza

Mocht je Pairi Daiza te ver weg vinden liggen voor een bezoek van één dag, dan zou je zeker kunnen overwegen om er een meerdaagse trip van te maken. In de directe omgeving liggen prachtige steden zoals Doornik (Tournai) en Bergen (Mons). Ook het prachtige natuurgebied de Vlaamse Ardennen ligt op vrij korte afstand van het park. Er zijn voldoende mogelijkheden om in de buurt van Pairi Daiza te overnachten.

Pairi Daiza is ook met de trein bereikbaar. Je kunt met de trein van Aat (Ath) naar Bergen (Mons) reizen en bij station Cambron-Casteau uitstappen. Van daaruit is het tien tot vijftien minuten lopen naar Pairi Daiza.

Entreekaarten kun je aan de kassa kopen. Je kunt ze echter ook vooraf online kopen. Dat heeft een aantal voordelen, zoals een kleine korting op de entree, geen wachtrijen bij de entree en indien je een entreekaart op datum hebt gekocht heb je gegarandeerd toegang tot het park.

Meer over Pairi Daiza
Pairi Daiza informatie
Pairi Daiza officiële site

bekijk locatie op Google Maps
Pairi Daiza
Pairi Daiza