U bent hier: Alles over BelgiŽ / plaatsen / Doornik

top 10 bezienswaardigheden
BelgiŽ reisinformatie
het weer in BelgiŽ

BelgiŽ:
 ● algemene informatie
 ● winkelen

Bezienswaardigheden:
 ● musea, kerken & kastelen
 ● natuur & dieren
 ● pretparken
 ● overige bezienswaardigheden

Streken:
 ● Ardennen
 ● Belgische Kust

Plaatsen:
 ● Antwerpen
 ● Brugge
 ● Brussel
 ● Doornik
 ● Durbuy
 ● Gent
 ● Hasselt
 ● Ieper
 ● Kortrijk
 ● La-Roche-en-Ardenne
 ● Leuven
 ● Luik
 ● Marche-en-Famenne
 ● Mechelen
 ● Oostende
 ● Wťris

Meer informatie over BelgiŽ:
 ● sites over BelgiŽ

© alle rechten voorbehouden - Dimi3

Plaatsen in BelgiŽ: Doornik
Doornik

Doornik is de Nederlandstalige benaming voor de stad Tournai, die binnen het Waalse (Franstalige) deel van BelgiŽ ligt. Opvallend feit is dat Doornik ondanks het vrij geringe aantal inwoners (ongeveer zeventigduizend) wat betreft oppervlakte de grootste gemeente van BelgiŽ is. De gemeente heeft een totale oppervlakte van ruim 213 vierkante kilometer. Doornik is tevens de op ťťn na oudste stad van BelgiŽ. De oudste stad is Tongeren, dat net als Doornik ooit door de Romeinen gesticht werd.

Geschiedenis

Doornik kende haar grootste bloeitijd in de middeleeuwen. Kooplieden brachten Doornik welvaart en zorgden ervoor dat de stad onder de Franse kroon kwam. De handel in laken en wandtapijten zorgden ervoor dat Doornik in de vijftiende eeuw welvarend doorkwam. Tot aan het jaar 1513 bleef Doornik Frans. De toenmalige Britse koning Hendrik VIII veroverde toen Doornik, waarna de stad enkele jaren in Engelse handen bleef. Het is tot heden de enige stad in BelgiŽ die ooit in Engelse handen is geweest. De zestiende eeuw is een rumoerige eeuw geweest voor Doornik. Godsdiensttwisten en machtsstrijden hebben ervoor gezorgd dat de economie van Doornik in verval kwam. In de zeventiende eeuw werd Doornik weer Frans, om vervolgens in 1713 Oostenrijks te worden. In 1815 behoorde Doornik net als vrijwel heel het hedendaagse BelgiŽ tot het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, om vervolgens vanaf 1830 deel uit te maken van de nieuwe staat BelgiŽ. Net als veel andere Belgische steden kreeg ook Doornik te maken met beide wereldoorlogen. Het Monument aux Morts Tournai herdenkt de slachtoffers uit Doornik die tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog gevallen zijn.

Doornik vandaag

Als je Doornik bezoekt dan zul je zien dat het vroeger een stad van betekenis is geweest. De verschillende kerken waaronder de indrukwekkende Cathťdrale Notre-Dame, de Grand Place met daaraan de Lakenhal, het belfort van Doornik en de Pont des Trois laten zien dat Doornik vroeger een plaats van importantie was. Wie het belfort beklimt die kan goed zien dat het centrum van de stad een middeleeuwse structuur heeft. Doornik heeft een duidelijk aanwezige ringstructuur, waar de Schelde dwars doorheen snijdt. Deze rivier zorgde ervoor dat Doornik in de middeleeuwen uit kon groeien tot een belangrijk handelscentrum. De Schelde is tegenwoordig nog steeds een belangrijke rivier voor de Belgische binnenvaart.

Doornik is vanwege de historie van de stad en de bezienswaardigheden de moeite van het bezoeken waard. Opvallend is dat het aantal hotelbedden ten opzichte van het verderop gelegen Kortrijk vrij beperkt is. Het lijkt erop dat het toerisme in Doornik op dit moment nog minder ontwikkeld is dan die van Kortrijk, wat waarschijnlijk vooral te maken heeft met de sterkere regionale functie die Kortrijk heeft. Toch zie je ze afgelopen jaren steeds meer Nederlandse toeristen in Doornik. Een bezoek aan de Vlaamse kust of het zuidwesten van BelgiŽ wordt steeds vaker gecombineerd met een dagje in Doornik.

Belfort

Het belfort van Doornik is het oudste belfort van BelgiŽ. Dit belfort stamt uit het einde van de twaalfde eeuw. Opvallend is dat het een losstaand belfort betreft. Veel belforten in andere Belgische steden zijn onderdeel van bijvoorbeeld een stadhuis of lakenhal. Het belfort zoals je het nu aantreft in Doornik heeft wat veranderingen doorstaan. Zo is de toren in 1294 verhoogd. Een grote brand eind veertiende eeuw heeft ervoor gezorgd dat het belfort gerestaureerd werd en van nieuwe klokken werd voorzien. Eind negentiende eeuw heeft het belfort een metamorfose ondergaan waarbij de toen geldende maatstaven op het gebied van vormgeving toegepast werden. Wie wil die kan het belfort bezoeken. De 257 treden van de smalle wenteltrap brengen je naar de top van de toren, van waarvandaan je een fraai uitzicht over Doornik hebt.

Cathťdrale Notre-Dame

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal is ťťn van de grootste kerken en tevens belangrijkste bouwwerken van BelgiŽ. Met een lengte van maar liefst 134 meter neemt de kathedraal een dominante positie in binnen het centrum van Doornik. Een gevoel dat nog eens verstrekt wordt door de vijf torens. De kathedraal wordt sinds 2008 gerestaureerd. Men is zowel aan de binnenkant als aan de buitenzijde van het kerkgebouw bezig. Hoe lang deze restauratie duurt, weet niemand. Helaas betekent het voor bezoekers aan Doornik dat je de kathedraal binnen slechts deels te zien krijgt en dat de buitenkant deels ingepakt is. De Cathťdrale Notre-Dame stamt uit de twaalfde eeuw na Christus. De Rooms-Katholieke kerk is in drie fases gebouwd. Het Romaanse driebeukige schip is het oudste deel van de kathedraal.

Andere bezienswaardigheden

Doornik telt een aantal andere bezienswaardigheden die de moeite waard zijn, zoals de dertiende eeuwse brug over de Schelde (Pont des Trous), de toren Tour Henri VIII, de Lakenhalle van Doornik, het oude stadhuis van Doornik, de Romaanse herenhuizen en huizen in diverse stijlen (art nouveau, renaissance, barok). Musea die je kunt bezoeken in Doornik zijn het Museum voor Schone Kunsten (ontworpen door Victor Horta), het Archeologisch Museum en het Museum voor de tapijt- en textielkunst. In de Lakenhalle worden ook regelmatig tentoonstellingen gehouden.

Betaal niet teveel voor je hotel of andere accommodatie

Als je op zoek gaat naar accommodaties in Doornik dan kun je gebruik maken van een groot aantal hotelboekingssites of via google op zoek gaan naar individuele hotels, appartementen en B&B's. Je zult merken dat de prijzen onderling soms flink kunnen verschillen. Soms is booking.com goedkoper, dan is Expedia weer een keer voordeliger en een andere keer kun je beter rechtstreeks boeken. Trivago zoekt tegelijkertijd naar de prijzen bij de grote en kleinere hotelsites en laat je direct zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers in Doornik vindt. Ook worden de prijzen van de officiŽle hotelsites meegenomen in de vergelijking. Dankzij Trivago vind je altijd de beste prijs!
Bekijk hier de laagste prijzen voor hotels en accommodaties in Doornik voor jouw reisdata!

Meer informatie over Doornik

Doornik bezienswaardigheden top 10
Doornik klimaatinfo
Doornik officiŽle site

waar overnachten in Doornik

BelgiŽ...  heerlijk genieten bij de zuiderburen!