U bent hier: Alles over België / plaatsen / Durbuy

top 10 bezienswaardigheden
België reisinformatie
het weer in België

België:
 ● algemene informatie
 ● winkelen

Bezienswaardigheden:
 ● musea, kerken & kastelen
 ● natuur & dieren
 ● pretparken
 ● overige bezienswaardigheden

Streken:
 ● Ardennen
 ● Belgische Kust

Plaatsen:
 ● Antwerpen
 ● Brugge
 ● Brussel
 ● Doornik
 ● Durbuy
 ● Gent
 ● Hasselt
 ● Ieper
 ● Kortrijk
 ● La-Roche-en-Ardenne
 ● Leuven
 ● Luik
 ● Marche-en-Famenne
 ● Mechelen
 ● Oostende
 ● Wéris

Meer informatie over België:
 ● sites over België

© alle rechten voorbehouden - Dimi3

Plaatsen in België: Durbuy
Durbuy

Van alle plaatsen in de Belgische Ardennen is Durbuy misschien wel de meest bekende. Dit kleinste stadje van België ligt in het hart van de Ardennen en is erg populair onder Nederlandse toeristen. Dat heeft vooral te maken met het groot scala aan outdoor activiteiten waaraan je in Durbuy en de directe omgeving deel kunt nemen. Daarnaast is Durbuy een van oorsprong middeleeuwse stad, die door de ligging amper groter geworden is in de afgelopen eeuwen. De groei van Durbuy heeft eigenlijk bijna alleen maar plaatsgevonden in de deelgemeenten die rondom Durbuy liggen zoals Barvaux, Bomal en Septon. De stadskern van Durbuy telt slechts een paar honderd inwoners. Redelijk veel panden in het centrum van Durbuy hebben een commerciële functie gekregen. Zo vind je in Durbuy aardig wat brasseriën, bars en hotels. Een aantal hiervan zijn gelegen in een aantal smallere middeleeuwse straatjes, die samen Vieux Durbuy vormen.

Wie Durbuy bezoekt die zal opvallen dat het kwaliteitsniveau van winkels en horeca gemiddeld hoger ligt dan in een gemiddelde andere toeristenplaats in de Ardennen. In Durbuy mikt men dan ook overduidelijk op een publiek dat een wat hoger bestedingspatroon heeft dan de gemiddelde Ardennen-toerist.

Redelijk centraal in Durbuy staat het Château de Durbuy, oftewel het kasteel van Durbuy. Het huidig kasteel stamt uit de zeventiende eeuw en werd op de ruïnes van het voormalige kasteel gebouwd. Het kasteel is privébezit en is niet opengesteld voor publiek. Het is één van de weinige kastelen binnen de Ardennen die in het geheel niet te bezoeken of af te huren is. Het kasteel staat aan de oever van de Ourthe. Door de hoogte zou je denken dat je het beste uitzicht van Durbuy hebt als je in het kasteel zou staan. Volgens ons heb je het beste uitzicht echter op het hoger gelegen uitzichtpunt van Durbuy: de Belvédère. Je kunt helaas alleen maar van dit panorama genieten als het toeristentreintje van Durbuy rondrijdt. Dit treintje brengt je naar de uitkijktoren Belvédère, waarna je kunt genieten van een spectaculair uitzicht over Durbuy en het Ourthedal.

Accommodaties

In Durbuy zelf zijn een aantal hotels, pensions en bed&breakfasts gevestigd. De prijzen vallen hier buiten de zomervakantie alleszins mee. In het hoogseizoen is de vraag naar hotelkamers in Durbuy veel hoger, wat natuurlijk invloed heeft op de kamerprijzen. Wie echter in het winterseizoen op vakantie gaat naar Durbuy die zal zeker tegen aantrekkelijke prijzen moeten kunnen boeken, met uitzondering van de kerstvakantie. Wil je kamperen of ben je met een grotere groep? De kans dat je dan in de stadskern van Durbuy iets vind is vrij klein. De campings en groepsaccommodaties liggen vooral rondom Durbuy.

Sportief in Durbuy

Voor sportievelingen is er veel te doen in en rond Durbuy. Wandelen, fietsen, kajakken, quad rijden, mountainbiken, abseilen, klimmen, paintballen, aan survivaltochten deelnemen… vrijwel alles is mogelijk in dit stukje van de Ardennen. Er zijn zelfs grote activiteitencentra in Durbuy, zoals Durbuy Adventure, die zich helemaal richten op al dit soort activiteiten. Durbuy Adventure heeft zijn eigen horeca, een grote parkeerplaats en biedt mogelijkheden om te overnachten in Indiaanse tipi's. Voor golfliefhebbers is er een golfbaan (Golf de Durbuy) die in het nabijgelegen dorp Barvaux gevestigd is. Het is een 18-holes golfbaan. Daarnaast zijn er 9 oefenholes. Wie dat wil die kan aan de golfbaan overnachten in één van de appartementen. Er staan ook enkele privé-woningen bij de golfbaan die verhuurd worden. Voor wie liever aan midgetgolf doet is er in het centrum van Durbuy een leuke midgetgolfbaan die het hele jaar door geopend is, met uitzondering van de periode 1-1 tot aan de krokusvakantie. De midgetgolfbaan wijkt wat betreft uiterlijk en de holes. Er zit ook een minigolf in Barvaux, maar als wij mogen kiezen dan zouden we alleen al vanwege de ligging kiezen voor die in Durbuy zelf.

Lokale specialiteiten

Durbuy kent en aantal lokale culinaire specialiteiten. Zoals ook elders in deze regio kunt je in Durbuy heerlijke forel eten. Ga je uit eten in Durbuy en wil je kiezen voor een streekgerecht, kies van voor de forel. In het Franse heeft forel 'la truite'. Een internationaal beroemde variant op de forel is 'La Truite Amoureuse' (verliefde forel). Dit gerecht is verzonnen door Maurice Caerdinael, de voormalige patron-chefkok van Le Sanglier des Ardennes. Liefhebbers van confituur, vruchtenazijnen en andere lekkernijen die hebben in Confiturerie Saint-Amour een heerlijk plekje in Durbuy. Deze confituremakers produceren al meerdere generaties lang heerlijke confituren op basis van natuurschatten uit de Ardennen. Als je binnenloopt dan kun je als je geluk hebt zien hoe de verse confituur gemakt wordt in de koperen stoofpannen. In de bijbehorende winkel kun je al hun producten kopen en ook een aantal andere streekproducten. Je vindt Confiturerie Saint-Amour aan Rue St. Amour nummer 13 in Durbuy.

Een bier dat je in veel bars, restaurants en winkels ziet is Durboyse, een 'Bière de Durbuy' dat niet in Durbuy gebrouwen wordt. Durboyse wordt gebrouwen op een afstand van zo'n honderd kilometer door brouwerij Lefebvre in het dorp Quenast. Dit dorp ligt wel in Wallonië, maar niet in de Ardennen. Eigenlijk is Durboyse dan ook geen Ardeens bier. Durboyse is te drinken in de varianten blonde, brune (bruin) en triple.
Een bier dat wél in Durbuy gebrouwen wordt is dat van bierbrouwerij Marckloff. Het speciaalbier van hoge gisting is amberkleurig en heeft een alcoholpercentage van 6,5 procent. Het bier wordt gebrouwen in de microbrouwerij Brasserie La Ferme au Chêne.

In de omgeving

Durbuy ligt in het uiterste noordwesten van de provincie Luxemburg. Dit is een streek waar al duizenden jaren voor het begin van onze jaartelling mensen woonden en een streek waar je een mooie afwisseling hebt wat betreft het uiterlijk. Zo zijn er hoger gelegen gebieden met fraaie glooiingen en akkerland, terwijl met name langs de oevers van de Ourthe er veel bossen te vinden zijn. Voor wandelaars heeft de omgeving van Durbuy dan ook een divers aanbod van wandelingen, waarbij zowel het decor als de moeilijkheidsgraad zeer uiteenlopend kunnen zijn. Durbuy wordt ook omringd door dorpjes die de moeite van het bezoeken waard zijn. Een voorbeeld hiervan is Wéris. Dit dorp dat uitgekozen is tot één van de mooiste dorpen van de Ardennen is het centrum van de megalieten die in deze streek te vinden zijn.

Een rariteit in de buurt van Durbuy is Radhadesh. Dit kasteel wordt ook wel een stukje India in België genoemd. Kasteel Radhadesh stamt uit het einde van de negentiende eeuw en werd in 1979 opgekocht door de Hare Krishna-beweging. Na een grondige renovatie is het kasteel omgetoverd tot een religieus landgoed, dat meerdere keren per dag door bezoekers te bezichtigen is.

De bezienswaardigheden rondom Durbuy beperken zich niet tot wat je boven de grond ziet. Ook ondergronds is er het nodige te beleven in deze regio. Er zijn diverse grotten te bezoeken die gevormd zijn door ondergrondse rivieren en erosie. Een voorbeeld van grotten in de omgeving van Durbuy die te bezoeken zijn, zijn de grotten van Hotton. Deze grotten hebben ook wel de bijnaam 'Grotten van Duizend-en-één-Nacht' en behoren tot de mooiste grotten die je in België kunt vinden.

Bereikbaarheid

Wie met de auto naar Durbuy reist die kan via twee hoofdroutes rijden: via Brussel en via Luik. Het zal vooral afhankelijk zijn van je beginpunt in Nederland welke route het handigste is. Kom je vanaf (zuid)west Nederland dan kun je kiezen. In dat geval zul je vrijwel altijd eerst naar Antwerpen rijden, waarna je de keuze hebt om via Brussel of via Luik te reizen. Welke route dan het beste is, is vooral afhankelijk van de verkeersdrukte. Zo kan met name de avondspits rondom Brussel zorgen voor veel files. Als je een beetje pech hebt dan is het file rijden vanaf het moment dat je op de buitenring van Brussel aankomt en kun je pas na Wavre weer een beetje doorrijden.

Als je wilt parkeren in Durbuy dan kun je dat doen op ongeveer driehonderd betaalde parkeerplaatsen in en rondom het centrum. Op drukke dagen zal het vrij lastig zijn om hier een plaatsje te vinden. Bij de meeste parkeerplaatsen betaal je voor de tijd die je er staat. Dit geldt niet voor de parking bij Parc Topiares. Hier betaal je een forfaitair dagtarief. Je kunt de parking afrijden door een 'jeton' (parkeermunt) te kopen aan de kassa van Parc Topiares.

Als je met de trein naar Durbuy wilt reizen dan is het station van Bomal het dichtst bijgelegen treinstation. Dit treinstation ligt om en nabij de twee kilometer van Durbuy af. Een ander treinstation is die van Barvaux. Barvaux is een deelgemeente van Durbuy en ligt op zo'n vijf kilometer van Durbuy af. De trein die hier stopt is lijn 43 die van Luik naar Jemelle reist.

Vanaf het treinstation neem je het beste een taxi naar je eindbestemming in of rondom Durbuy. Er rijden zeer beperkt bussen tussen Barvaux of Bomal en Durbuy.

Betaal niet teveel voor je hotel of andere accommodatie

Als je op zoek gaat naar accommodaties in Durbuy dan kun je gebruik maken van een groot aantal hotelboekingssites of via google op zoek gaan naar individuele hotels, appartementen en B&B's. Je zult merken dat de prijzen onderling soms flink kunnen verschillen. Soms is booking.com goedkoper, dan is Expedia weer een keer voordeliger en een andere keer kun je beter rechtstreeks boeken. Trivago zoekt tegelijkertijd naar de prijzen bij de grote en kleinere hotelsites en laat je direct zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers in Durbuy vindt. Ook worden de prijzen van de officiële hotelsites meegenomen in de vergelijking. Dankzij Trivago vind je altijd de beste prijs!
Bekijk hier de laagste prijzen voor hotels en accommodaties in Durbuy voor jouw reisdata!

Meer informatie over Durbuy

Durbuy bezienswaardigheden top 10
Durbuy informatie
Durbuy informatie
Durbuy informatie
Durbuy klimaatinfo

waar overnachten in Durbuy

België...  heerlijk genieten bij de zuiderburen!