U bent hier: Alles over België / plaatsen / Wéris

top 10 bezienswaardigheden
België reisinformatie
het weer in België

België:
 ● algemene informatie
 ● winkelen

Bezienswaardigheden:
 ● musea, kerken & kastelen
 ● natuur & dieren
 ● pretparken
 ● overige bezienswaardigheden

Streken:
 ● Ardennen
 ● Belgische Kust

Plaatsen:
 ● Antwerpen
 ● Brugge
 ● Brussel
 ● Doornik
 ● Durbuy
 ● Gent
 ● Hasselt
 ● Ieper
 ● Kortrijk
 ● La-Roche-en-Ardenne
 ● Leuven
 ● Luik
 ● Marche-en-Famenne
 ● Mechelen
 ● Oostende
 ● Wéris

Meer informatie over België:
 ● sites over België

© alle rechten voorbehouden - Dimi3

Plaatsen in België: Wéris
Wéris

Het dorp Wéris ligt in de provincie Luxemburg. Het dorp ligt in de Belgische Ardennen en komt zowel voor op de lijst met 25 mooiste dorpen van Wallonië (Les Plus Beaux Villages de Wallonie) als op de pagina 'mooiste dorpjes van de Ardennen' op mooistedorpjes.nl. Wéris is een deelgemeente van de populaire toeristische plaats Durbuy. In tegenstelling tot het levendige Durbuy maakt Wéris een rustige indruk. Het lijkt op sommige plekken wel alsof de tijd een beetje stil heeft gestaan. Zeker het stukje rondom de Sint-Walburgakerk ziet eruit alsof de 21e eeuw nog moet arriveren. Dat komt vooral door de beperkte neonreclames en andere storende elementen.

Megalieten

Wéris wordt vooral bezocht vanwege de megalieten rondom het dorp: vlak bij Wéris vind je twee dolmens (de Dolmen van Wéris en de Dolmen van Oppagne), verschillende menhirs en de Pierre Haina (steen der ouden). De megalieten stammen uit het tijdperk 2650 tot 3000 voor Christus. Net als de megalithische tempels op Malta is er een astrologische lijn te herkennen in de manier waarop de verschillende megalieten ten opzicht van elkaar staan. De megalieten hebben duidelijke verwantschap met de hunebedden die je in Nederland aantreft. De hunebedden zijn echter groter, maar ze stammen wel uit dezelfde tijdsperiode.

De megalieten zijn gemaakt van puddingsteen. Dit sedimentgesteente komt veelvuldig voor in dit deel van de Ardennen, waardoor het vanzelfsprekend is dat juist deze stenen de eerste stenen bouwwerken in de streek waren. Men noemt puddingsteen ook wel natuurlijk beton.

Een deel van de megalieten is in de loop der eeuwen verdwenen, vernield, verplaatst of onder de grond terecht gekomen. De laatste eeuw beseft men pas wat voor historische waarde er aan de megalieten kleeft. Archeologen hebben hun best gedaan om de reeds ontdekte dolmens en menhirs zoveel mogelijk in de oude staat terug te brengen. Op basis van aangetroffen funderingen hebben ze redelijk nauwkeurig weten te achterhalen hoe de oorspronkelijke dolmens eruit gezien moeten hebben.

La Maison des Mégalithes

In het dorp Wéris zit het Megalietenhuis (Maison des Mégalithes). Het is aan te raden om voorafgaand aan je zoektocht naar de megalieten van Wéris eerst een bezoek aan deze toeristische instelling te maken. In het Megalietenhuis is een klein museum ingericht, dat op de videopresentatie van 12 minuten na eigenlijk amper de moeite waard is. De grote reden om het Megalietenhuis eventjes binnen te wandelen is om er een routekaart te kopen die je langs de megalieten in de omgeving brengt.

Wandelen

Op de geplastificeerde kaart staan drie wandelroutes (van respectievelijk 5, 7 en 11 kilometer) waarop de megalieten aangegeven staan. Met de auto kun je slechts een klein deel van de megalieten bereiken. Parkeren is daarbij het grootste probleem. Als je gaat wandelen is dat over goed begaanbare paden en wegen. Stevige klimpartijen zijn er niet bij. Het landschap is licht glooiend. Als je de kleinste route bewandelt (ruim 5 kilometer), dan kom je in ieder geval langs de twee dolmen en langs een menhir. Bij terugkomst in het dorp kun je je culinair laten verwennen in hotel-restaurant Le Cor de Chasse. Dit is gevestigd in het oudste boerderijgebouw dat Wéris telt. Le Château-ferme zoals het pand aan Rue de Combattants 16-18 genoemd wordt stamt uit het jaar 1684.

Praktische informatie

Maison des Mégalithes is alle dagen geopend, met uitzondering van 25 december (Kerstmis) en 1 januari (Nieuwjaarsdag). In het zomerseizoen (1-7 t/m 30-9) is het Megalietenhuis van 10 tot 19 uur geopend. De rest van het jaar is het Megalietenhuis van 10 tot 17:30 uur open. De megalieten staan allemaal op openbaar terrein en zijn vrij te bezoeken.

Meer informatie over Wéris

de megalieten van Wéris
Wéris informatie
Wéris, één van de mooiste dorpjes van de Ardennen
Wéris klimaatinfo

 

België...  heerlijk genieten bij de zuiderburen!