Sluiten

Radhadesh

Radhadesh

In de Belgische Ardennen kun je je spiritueel verrijken. Op een paar kilometer van het stadje Durbuy staat Château de Petite Somme, een uniek kasteel omdat je je eigenlijk een beetje in India waant zodra je het terrein opgereden komt. Het kasteel dat perfect binnen het landsschap van de Ardennen past stamt uit het einde van de negentiende eeuw. In 1979, op het moment dat het kasteel flink vervallen was, kocht de Internationale Gemeenschap voor Krishna-bewustzijn ISKCON het kasteel op en transformeerde het kasteel tot een spirituele oase. Sindsdien staat het kasteel bekend onder de naam Radhadesh.

De Hare Krishna-beweging heeft een tempelkamer ingericht in het hoofdgebouw. Voormalige jachtvertrekken zijn omgetoverd tot kleurrijke ruimtes met schilderijen waar onder andere Krishna op afgebeeld staat. Op het landgoed wonen ongeveer 120 volgelingen van Krishna.

Krishna

Krishna

In veel hindoeïstische stromingen wordt Krishna beschouwd als een incarnatie van Vishnoe, in andere als de Allerhoogste Persoonlijkheid of hoogste manifestatie van God-energieën, God zelf. Tijdens de rondleiding wordt uitgelegd dat voor de Hare Krishna-beweging Krishna de enige god is. Het zou om dezelfde god gaan die in andere geloven Allah, God of Jaweh genoemd wordt.

De verschillen zitten met name in de manier waarop Krishna afgebeeld wordt, de manier waarop men leeft volgens de regels die bij dit geloof horen en de manier waarop er gebeden wordt. De liederen en gebeden die door de Hare-Krishna-aanhangers volop gebruikt worden zijn vooral herhalingen van de verschillende namen van Krishna.

Open voor bezoek

Open voor bezoek

Het leuke van Radhadesh / Château de Petite Somme is dat het deels opengesteld is voor het publiek. Je kunt niet zomaar binnenwandelen, maar je kunt deelnemen aan georganiseerde rondleidingen. Behalve een tocht door het kasteel krijg je veel uitleg over het geloof dat de Hare Krishna-beweging belijdt. Je begint met een diavoorstelling waarbij uitgelegd wordt wat de Hare Krishna-beweging inhoudt. Daarna start de werkelijke rondleiding met als hoogtepunt voor velen een bezoek aan de tempelkamer.

Het kleurige altaar roept tijdens de uitleg in de tempelkamer gegarandeerd vragen op bij de bezoekers, die door de Hare Krishna die de rondleiding verzorgd eerlijk en duidelijk beantwoord worden. Daarna kun je, optioneel, via een wenteltrap naar boven. Vanaf het dak van de toren krijg je dan een mooi uitzicht over de omgeving. De rondleiding eindigt in de bakkerij waar je een koekje te proeven krijgt. Daarna heb je de kans om producten in de bakkerij of de ernaast gelegen winkel te kopen.

Al met al is het een unieke kans om op een bijzondere plek iets over een andere religie te leren. Men heeft het dan vaak ook over een stukje India in de Ardennen.

Praktische info

Praktische info

De rondleiding door het kasteel wordt dagelijks gegeven. In het winterseizoen is dit drie keer per dag, in het zomerseizoen vijf of zes keer per dag. Voor de entree en rondleiding betaal je entree.

Parkeren kan op het eigen parkeerterrein en is helemaal gratis. Het adres voor je GPS is Petite Somme 5, 6940 Septon (Durbuy) in België. Er staan in de omgeving ook enkele wegwijzers die de weg wijzen naar Radhadesh.

bekijk locatie Radhadesh in Google Maps
Chateau de Petite Somme