Sluiten

Marche-en-Famenne

Marche-en-Famenne

De stad Marche-en-Famenne heeft een belangrijke regionale functie in het noordwestelijke deel van de Belgische provincie Luxemburg. Marche-en-Famenne stamt uit de middeleeuwen. In het begin was het nog een onbeduidend plaatsje in de regio La Roche, maar aan het einde van de dertiende eeuw was er een stadje ontstaan die volgens de middeleeuwse tradities voorzien was van een compleet systeem van verdedigingsmuren inclusief twee poorten en verschillende wachttorens. Omdat Marche-en-Famenne langs de weg van Namur (Namen) naar Luxemburg liep heeft het kleine stadje de kans gekregen om uit te groeien tot een belangrijk knooppunt in het natuurgebied Famenne.

Wie tegenwoordig naar Marche-en-Famenne gaat die ziet helaas nog maar weinig van de middeleeuwse stad van weleer terug. De verdedigingsmuren zijn grotendeels verdwenen, net als de wachttorens en de stadspoorten. Er is één stuk muur bewaard gebleven en de Juniesse-toren. Aan de structuur van de binnenstad herken je de patronen van het middeleeuwse verleden. Een middeleeuws steegje die je nog in de stad ziet is La Venelle du Dr. Pierre Ledoux. Via een boogpoort aan de Rue du Manoir kom je in dit straatje, die vervolgens leidt naar Les Carmes. Dit binnenplein is volgens ons één van de mooiste plekjes van Marche-en-Famenne.

Saint-Remacle kerk

Het meest opvallende bouwwerk in Marche-en-Famenne is de Saint-Remacle-kerk. Deze kerk is in grijze stenen uitgevers en stamt uit het begin van de zestiende eeuw. De bouwstijl laat zich het beste omschrijven als een flamboyante gotiekstijl. Twee branden, eentje in 1615 en eentje in 1806, hebben ervoor gezorgd dat het uiterlijk van de kerk in de loop der tijd veranderd is. In de vrij toegankelijke kerk kun je een aantal mooie kunstwerken bewonderen zoals zestiende-eeuwse doopvonten en een gotisch wijwatervat dat uit 1514 stamt.

Musée de la Famenne

Marche-en-Famenne museum

In het centrum van Marche-en-Famenne kun je het Musée de la Famenne. Dit streek- en stadsmuseum is gewijd aan de historie van Musée de la Famenne, de Franken, kunst uit de streek Famenne en het kantwerk van Marche. Zo is er bijvoorbeeld een zaal ingericht met laatgotische beelden van de Meester van Waha. Zijn tijdloze beelden zijn direct herkenbaar aan de wijze waarop hij de gezichten vormgegeven heeft. Zijn werkelijke identiteit is tot op heden niet bekend. Wel weet men dat deze laatgotische beeldhouwer in het begin van de zestiende eeuw actief was rondom het dorp Waha, dat op korte afstand van Marche-en-Famenne ligt.

Het museum is te vinden aan de Rue du Commerce en is bijna alle dagen van het jaar geopend. In december, januari en februari is het museum in het weekeinde gesloten.

Marche-en-Famenne museum

Carnaval

In Marche-en-Famenne wordt er volop aan het carnavalsfeest gedaan. Tijdens het carnaval passeren historische figuren uit de geschiedenis van Famenne de revue, zoals de Grosse Biesse. Hoogtepunt van het jaarlijkse carnaval is de carnavalsoptocht die op zondagmiddag gehouden wordt. Deze optocht behoort tot de drukst bezochte carnavalsoptochten van de Belgische Ardennen.

De optocht duurt ongeveer drie uur en trekt door het centrum van Marche-en-Famenne. Opvallend is dat het centrum afgezet wordt en je moet betalen om de optocht bij te wonen. Voor kleine kinderen is het overigens gratis. Tijdens de optocht zijn het vooral verklede groepen die voorbijtrekken, al dan niet met muziek. Ook wordt er van alles uitgedeeld, zoals snoepgoed voor de kinderen, rozen voor de dames en duizenden sinaasappels.

Marche-en-Famenne carnaval
Marche-en-Famenne

Opvallend is de rol die confetti speelt tijdens de optocht. Voorafgaand aan de optocht worden er grote zakken met confetti verkocht en de voorbijtrekkende wagens en groepen bekogelen het toekijkende publiek volop met confetti. Aan de andere kant maken de kinderen langs de route er een sport van om de deelnemers aan de optocht op hun beurt volop met confetti te bekogelen. De straten van Marche-en-Famenne zijn tot de woensdag na carnaval bezaaid met confetti. Nog opvallender is dat tijdens de carnavalsperiode de ramen van winkels en horecazaken in het centrum van Marche-en-Famenne beschreven zijn met humoristische teksten.

Wij hebben zelf tijdens de krokusvakantie het carnaval in Marche-en-Famenne meegemaakt en kunnen niet anders zeggen dat het een aanrader is als je in dit deel van de Belgische Ardennen verblijft. Wie eraan denkt om zijn/haar carnavalskleding aan te trekken: de volwassenen die langs de route van de carnavalsoptocht staan die zijn in de regel amper of niet verkleed, de kinderen soms wel en soms niet. Het zijn vooral de deelnemers aan de optocht die verkleed zijn.

Inkopen doen

Dat Marche-en-Famenne een wat grotere plaats binnen de regio is merk je in het aanbod van winkels en supermarkten. Als je iets nodig hebt dan is de kans van slagen in Marche vrij groot. Dat komt vooral door de aanwezigheid van een enorme Carrefour-supermarkt. Behalve een groot kruideniers- en verswarenaanbod kun je hier ook kleding, speelgoed, keukenapparatuur, een ruim aanbod aan drogisterijartikelen, televisies, boeken en veel andere spullen kopen.

Voor mensen die lowbudget inkopen willen doen is er een Aldi supermarkt aanwezig. Marche-en-Famenne is ook een van de weinige plekken in de Ardennen waar een McDonalds restaurants en McDrive is. Voor de liefhebbers van de Bourgondische keuken waarschijnlijk niet de eerste keuze, maar voor liefhebbers van fastfoodrestaurants zoals McDonalds kan dit wel een extra stimulans zijn om een bezoek aan Marche-en-Famenne te brengen.

Marche-en-Famenne