Sluiten

Musea, kerken en kastelen in België

De bezienswaardigheden en activiteiten zijn in verschillende categorieën in te delen. De verschillende musea, kerken en kastelen vormen bijvoorbeeld een aanzienlijk onderdeel binnen het aanbod van bezienswaardigheden binnen het Belgische koninkrijk. De meeste musea vind je in grote steden zoals Antwerpen en Brussel. Kerken staan in vrijwel iedere gemeente, en een deel van deze geloofsgebouwen is vanwege de architectuur of geschiedenis het bezoeken waard. Kastelen vind je verspreid door heel België.

Abdij van Stavelot

Abdij van Stavelot

De Abdij van Stavelot is een van de oudste kloosterstichtingen van België. In de Abdij van Stavelot zijn tegenwoordig drie musea gevestigd.

lees verder
Aquarium - Museum

Aquarium - Museum

Het Aquarium - Museum in Luik combineert een natuurhistorisch museum met aquaria, die de onderwaterwereld laten zien.

lees verder
Burcht Reinhardstein

Burcht Reinhardstein

Château Reinhardstein is een van de mooist gelegen kastelen in de Ardennen. Het kasteel is boven op een rots boven het riviertje de Warche gebouwd.

lees verder
Huis der Wetenschappen

Huis der Wetenschappen

Het Huis der Wetenschappen is een museum waar je door middel van exposities en demonstraties inzicht krijgt in de wondere wereld van de wetenschap.

lees verder

Musea in België

België telt honderden musea, van klein tot groot, die hun collecties aan het publiek willen tonen. De musea gaan over uiteenlopende onderwerpen. Natuurlijk zitten hier een aantal onderwerpen tussen die als typisch Belgisch beschouwd kunnen worden, zoals het Frietmuseum en het Chocolademuseum. Sommige steden zoals Antwerpen, Brugge, Brussel en Gent herbergen zoveel musea dat je minstens een week nodig hebt om ze allemaal te bezoeken.

Houd er rekening mee dat veel musea in België op maandag gesloten zijn. Uitzondering zijn vaak Paasmaandag en Pinkstermaandag. Ook op 25 december (in België Kerstmis – in Nederland Eerste Kerstdag) en 1 januari (Nieuwjaarsdag) zijn de meeste musea gesloten.

Kerken in België

In het overwegend rooms-katholieke België staan veel kerken. Vrijwel ieder dorp heeft wel een kerk en de meeste steden hebben veel kerken. Uitschieter is Gent dat meer dan veertig kerken telt. Bijzonder is de Basiliek van Koekelberg die tot de grootste kerken ter wereld behoort. Een aantal kerken stammen uit de middeleeuwen. België telt zeker tientallen kerken die vanwege uiteenlopende redenen het bezoeken meer dan waard zijn. Sommige zijn vrij toegankelijk, voor een aantal kerken moet je entree betalen.

Kastelen in België

In België staan meer dan achthonderd kastelen, al dan niet intact. Soms is er sprake van een ruïne. Een redelijk groot deel van de kastelen in België is privébezit. Vaak zijn ze dan niet of beperkt toegankelijk voor het publiek. Sommige kastelen laten op een aantal dagen wel bezoek toe. Met de opbrengsten hiervan kunnen ze de onderhoudskosten financieren.

Een aantal kastelen heeft wel hoofdzakelijk een toeristisch doel. Deze kastelen en burchten zijn vaak gedurende vrijwel het hele jaar te bezoeken. Niet zelden zijn ze dan ingericht als museum.