Sluiten

Technopolis

Technopolis

Bij de Vlaamse stad Mechelen ligt Technopolis. Technopolis is een leuk dagje uit voor kinderen die door middel van experimenten, ervaringen en uitleg van personeel van alles leert over techniek en wetenschap. De doelgroep van Technopolis bestaat vooral uit kinderen vanaf een jaar of 4 tot 18 jaar. Dat betekent niet dat het alleen maar leuk is voor kinderen, want ook volwassenen steken veel op van een bezoekje aan Technopolis. Via allerlei proefjes, opstellingen en exposities wordt op eenvoudige manier duidelijk gemaakt hoe techniek werkt en waarom dingen op aarde zijn zoals ze zijn.

Leeftijden

Technopolis werkt met een drietal leeftijdscategorieën. De jongste leeftijdscategorie is die van 4 tot 8 jaar. Voor deze kinderen is er het Kinder-doe-centrum. In het centrum leren de allerjongsten door middel van interactieve opstellingen spelenderwijs kennis te maken met de wereld om ons heen. Er wordt gewerkt met een viertal themazones, te weten ‘de Stad’, ; Mijn Lichaam’, ‘het Park’ en ‘de Werf’. Xplora richt zich vooral op de oudere kinderen. Hierbij kun je onder andere inzicht krijgen in welke beroepen je aan zouden kunnen spreken. Misschien schuilt er wel een weerman/vrouw of auto-ontwerper in je?

Behalve leerzaam zijn de experimenten vooral ook leuk om te doen. Hierdoor worden de kinderen op een juiste manier geprikkeld. Waar wetenschap en techniek vaak domweg droge kennis en feiten betreft, daar kunnen de kinderen hier op eigentijdse wijze zelf ervaren, zien, horen en voelen hoe bepaalde dingen werken.

Voorbeelden

Technopolis kent in totaal bijna driehonderd permanente interactieve opstellingen. We gaan hier geen opsomming maken van alles wat je kunt doen, want je moet vooral zelf ontdekken wat er in Technopolis allemaal te beleven valt. Toppertjes in Technopolis zijn onder andere het fietsen op een kabel op een hoogte van maar liefst 5 meter, je haren omhoog laten zetten door middel van elektriciteit, het liggen op een heus spijkerbed en het opheffen van een auto. Daarnaast zijn er in Technopolis ook altijd een aantal tijdelijke proeven, demonstraties en shows. Het actuele aanbod vind je op de website van Technopolis.

Praktische informatie

Technopolis ligt aan de Technologielaan in Mechelen. Als je met de auto komt kun je er gratis parkeren. Technopolis is ook prima met de bus bereikbaar vanaf het treinstation in Mechelen. Wie te voet vanaf het Centraal Station van Mechelen naar Technopolis wil wandelen die moet een afstand van ongeveer drie kilometer afleggen. Technopolis is bijna alle dagen van het jaar geopend vanaf 09:30 uur ‘s morgens tot 17:00 uur ‘s middags.

Op 1 januari (Nieuwjaarsdag) en 25 december (Kerstmis) is Technopolis gesloten. Ook in de eerste werkweek van september is Technopolis gesloten. Wie wat wil eten of drinken die kan dat doen in zelfbedieningsrestaurant Gigabyte. Houd er rekening mee dat het hier erg druk kan zijn.

Erg drukke dagen zijn in de regel feestdagen zoals Hemelvaart, Pinksteren en Pasen als het buiten minder aangenaam weer is. Men is dan eerder geneigd om een park als Technopolis te bezoeken, waar 98% van de experimenten en bezienswaardigheden lekker overdekt is.

bekijk locatie in Google Maps
Technopolis